dr. Piet Bakker

Terug naar onderzoekers portret Piet Bakker
Functie: Emeritus lector
Lectoraat: Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie
Contact:

E-mail: piet.bakker@hu.nl

Telefoon: 088-481 3623

Volg op:

Dr. Piet Bakker (1953) is sinds 2007 lector Massamedia en Digitalisering binnen het Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in de communicatiewetenschap. Hij werkte als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en was docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als journalist werkte hij voor dagbladen, tijdschriften, radio en televisie. Hij schreef boeken, artikelen en boekhoofdstukken over journalistiek, nieuwe media, (gratis) dagbladen, media-innovatie, muziekindustrie, mediabeleid en mediageschiedenis. Zijn publicaties verschenen zowel in het Nederlands als in het Engels en Spaans.

Binnen het lectoraat is het onderzoeksgebied van Bakker ‘massamedia en digitalisering’. Vanuit de praktijk is grote behoefte aan gestructureerde kennis- en expertiseontwikkeling op het terrein van journalistieke crossmedia content. Zwaartepunten zijn verdienmodellen, gebruik van sociale media, data-visualisatie, verantwoording, journalistiek onderwijs en regionale en lokale media.

Samen met Otto Scholten is Piet Bakker auteur van het boek Communicatiekaart van Nederland (9e druk, 2014). In 2014 verschenen van zijn hand daarnaast twee hoofdstukken in boekpublicaties. Ten eerste “Geven, nemen en keiharde voorwaarden: onderhandelingen tussen politici en journalisten” (samen met Yael de Haan, Harmen Groenhart & Niek Hietbrink), in: Philip van Praag & Kees Brants (red.), Media, macht & politiek: de verkiezingscampagne van 2012. En ten tweede:  “De gemeentetweet – het sociale netwerk met twee gedaanten”, in: David Kok (red.), Digitale Dialoog, De sociale media-almanak voor gemeenten, Delft: Eburon).

In 2014 publiceerde hij ook – vaak samen met andere leden van de kenniskring – academische artikelen over de ontwikkeling van het beroep van journalist, hyperlokale journalistiek en sociale media in Journalism Practice, Journalism Studies, Digital Journalism, Recherches en Communication. Ook verschenen van zijn hand diverse artikelen in vakmedia als Adformatie, Villamedia, The Post Online Magazine en De Nieuwe Reporter.

De activiteiten van het lectoraat van Piet Bakker zijn ook te volgen via www.journalismlab.nl. Sub-projecten als Every Picture Tells a Story en Hyperlokaal Nieuws hebben eigen websites.

Piet Bakker houdt daarnaast blogs bij over gratis dagbladen, krantenstatistiek, tijdschriftcijfers, RTV / film / Online-dataregionale digitale modellen en journalistieke online tools

 

Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Logo Jlab

Over het lectoraat

@PietBakker