Utrecht3DMedical eerste Smart Industry Fieldlab in Utrecht

30-06-2016

Utrecht krijgt een eerste Smart Industry Fieldlab, vanuit de Smart Industry agenda van het Rijk. Hogeschool Utrecht (HU), UMC Utrecht en Stichting ProtoSpace gaan onder de naam Utrecht3DMedical (U3DM) samenwerken als het gaat om 3D-printen in de medische sector. De samenwerking wordt gecompleteerd met een aantal bedrijven die alle expertise inbrengen op het gebied van 3Dprint en imaging. Tot die bedrijven behoren startups 3Devo en MRI Guidance, maar ook gevestigde bedrijven als Landré en Ultimaker.

Het lab van ProtoSpace

Het consortium zet met Utrecht3DMedical een ecosysteem op, waar innovaties ontstaan in de cross-over van 3D-print en Life Sciences & Health. Dankzij de slimme combinatie van (medisch) onderzoek en technische kennis van 3D printing en beeldvorming kan de gepersonaliseerde patiëntenzorg een enorme vlucht nemen.  Om de stap te maken van werkende prototypes naar investeerbare business cases, is Utrecht3DMedical op zoek naar (nieuwe) connecties met bedrijfsleven.

Van scans naar printfile

De initiatiefnemers voorzien dat binnen enkele jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt op het gebied van de conversie van scans naar printfiles voor patiënt-specifieke modellen, hulpmiddelen en implantaten, zodat patiënten minder vaak CT-scans hoeven te ondergaan. Ook wordt de impact van operaties voor de patiënt drastisch verminderd omdat de chirurg zich 100% realistisch kan voorbereiden op hun operatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het 3D printen van weefsels voor gebruik als realistische testmodellen en voor toepassing als implantaten.

Krachten bundelen

Jos Malda (UMC Utrecht en Universiteit Utrecht): “Utrecht staat internationaal bekend om het onderzoek op het gebied van bioprinten. Door krachten te bundelen met Hogeschool Utrecht en ProtoSpace, dat in Nederland vooroploopt op het gebied van 3D-printen, creëren we een samenwerking die wereldwijd verschil gaat maken.”

Erik Puik (lector Microsysteem en embedded systems Hogeschool Utrecht): “Met deze Utrechtse partners geven wij in dit Fieldlab een impuls aan nieuwe medische toepassingen van 3D-printen vanuit het perspectief van toegepast onderzoek. Hiermee draagt de HU met regionale partners bij aan versterking van de kwaliteit van de samenleven in een stedelijke omgeving.”

De magie zit in het multidisciplinaire karakter van het Fieldlab. Door vroeg in het proces te prototypen worden resultaten snel zichtbaar en gaan bedrijfsleven en onderzoekers elkaars taal spreken, aldus Claartje Aarts, ProtoSpace.

Foto: de werkplaats van ProtoSpace.

Microsysteemtechnologie