Campusleven moet toegankelijker voor mensen met verstandelijke beperking

21-03-2017

Het internationale project ICLife wil het campusleven in het hoger onderwijs toegankelijker maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht werkt hierin samen met diverse internationale hogescholen en universiteiten. Het project van drie jaar wordt gefinancierd door de Erasmus+ KA2-beurs.

HU-en-Lfb

Het project is opgezet vanuit de gedachte van het VN-verdrag voor personen met een handicap: iedereen in de samenleving moet kunnen meedoen. ICLife gaat werken aan een aantal concrete producten en resultaten, zoals een handreiking, evaluatie-instrumenten en een onderwijsprogramma, waarmee campussen in Europa zelf kunnen werken aan een meer inclusief campusleven voor mensen met een verstandelijke beperking.

Maatjessysteem

Een van de doelen is het inrichten van een maatjessysteem, gebaseerd op ‘good practices’, waarbij studenten maatjes worden van studenten met een verstandelijke beperking. Daarnaast wordt onderzocht hoe personen met een verstandelijke beperking betrokken kunnen worden bij lesactiviteiten binnen het hoger onderwijs. En er wordt gekeken hoe voor deze mensen arbeidsmogelijkheden georganiseerd kunnen worden op een campus. Zo wordt bijgedragen aan een inclusieve maatschappij en daarmee aan de kwaliteit van samenleven in onze stedelijke omgeving.

Partners

Hogeschool Utrecht werkt bij dit project samen met de mede-initiatiefnemers: de Belgische collega’s van de Thomas More Hogeschool. Andere partners bij dit project zijn: Palacký University Olomouc in Tsjechië, Lapland University of applied sciences in Finland en Inclusion Europe. Ook wordt samengewerkt met partners uit het Nederlandse werkveld, zoals De Wilg en Lfb. Hogeschool Utrecht en de Lfb werken al samen (zie foto). Meer weten daarover? Ga naar het youtube-kanaal.

Via de website van ICLife zal de voortgang met bijbehorende resultaten en producten gedeeld worden. Bent u als campus, hogeschool of universiteit, student, docent, zorgorganisatie, of (familie van een) persoon met een verstandelijke beperking geïnteresseerd in dit project? En wilt u op de hoogte blijven en misschien een bijdrage leveren? Dan kunt u zich aanmelden via: http://www.iclife.eu/interested.html.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Stuur dan een mailtje naar HU-onderzoekers Jeroen.knevel@hu.nl of Sascha.vangijzel@hu.nl.