Minor inspireert studenten tot bedrijfsovername

Meer studenten willen een mkb-bedrijf overnemen nadat ze de minor Bedrijfsovername & Franchising bij lector Lex van Teeffelen volgden. Van Teeffelen ijvert hiervoor omdat sluiting van succesvolle bedrijven (bij pensionering van de eigenaar) de samenleving veel geld kost.

Lex van Teeffelen en Edwin Weesie van het lectoraat Financieel-Economische Advisering bij Innovatie beschrijven in hun onderzoekspaper aan de hand van 31 cases hoe het proces bij studenten verlopen is.  Om de kwalitatieve en kwantitatieve overwegingen te monitoren, hebben zij gebruikgemaakt van de Threshold Theory van Gimeno et al (1997). Deze theorie geeft aan dat ondernemers niet alleen gericht zijn op financieel gewin maar zich (vooral) laten leiden door psychologisch inkomen, de beschikbare keuzemogelijkheden en de mogelijke kosten van andere keuzes. Vooral het aanbieden van meerdere vormen van ondernemerschap, het opstellen van een eigen ondernemersprofiel en de financiële consequenties van de keuzeopties blijken bepalend te zijn voor de veranderende inzichten bij de studenten. Er is een grote verschuiving zichtbaar van ‘niet weten welke soort ondernemerschap het meest geschikt is  naar een voorkeur voor familieopvolging of het overnemen van een bestaand bedrijf. Andere vormen van ondernemerschap zoals franchising en zelf starten van een bedrijf bleven constant.

De Minor Bedrijfsovername & Franchising, bestemd voor studenten die zich voorbereiden als opvolger van een bedrijf, is ontwikkeld naar aanleiding van het onderzoek naar bedrijfsoverdrachten van Lex van Teeffelen.

De Minor Bedrijfsoverdracht en Franchising is dit jaar in een nieuw jasje gegoten. Aan het einde van de minor pitchten 8 teams of individuen voor overnamefinanciering bij Roy Spit, directeur Qredits en Robin Slakhorst, directeur Symbid. Zie hoe studenten en financiers het programma hebben ervaren. De twee winnaars, beiden student Small Business and Retailmanagement hebben inmiddels (een deel van) het bedrijf overgenomen. Twee andere voorstellen waren goed genoeg om voor financiering in aanmerking te komen.