VAC2VAC - Vaccine batch to vaccine batch comparison by consistency testing

Looptijd: 2016 -2021
Betrokken lectoren: Cyrille Krul, Raymond Pieters
Betrokken onderzoekers: Saertje Verkoeijen, Kitty van Summeren, Marc Teunis
Betrokken opleidingen: Life Sciences, BMR
URL website project: www.vac2vac.eu

Projectbeschrijving

Het doel van VAC2VAC is om proefdiervrije testen te ontwikkelen en te valideren waarmee de kwaliteit van humane en veterinaire vaccins kan worden vastgesteld, ter ondersteuning van de consistency benadering.

De huidige manier om de veiligheid van iedere batch vaccins te beoordelen is het uitvoeren van een dierexperiment. Dit is een tijdrovend proces en en kost veel proefdieren. Vaccins worden echter steeds beter gecontroleerd geproduceerd, er is verbeterde controle op de kwaliteit van uitgangsmaterialen en er zijn verbeterde proces controles. Het principe van de ‘consistency’ benadering is dat de reproduceerbaarheid van het productieproces zodanig is, dat proefdieren niet meer nodig zijn voor de vrijgifte van partijen vaccins. In plaats van proefdieren kunnen in de consistency benadering fysisch-chemische en immunochemische bepalingen ingezet worden voor de vrijgifte van vaccins. Daarnaast kunnen ook in vitro testen op basis van cellen ingezet worden om de veiligheid van het vaccin te testen. Deze methoden worden ontwikkeld in het internationale project samen met de farmaceutische industrie, de regelgevende instanties en verschillende kennisinstellingen. 

Relevantie voor de beroepspraktijk/maatschappelijke relevantie

Ontwikkeling en ook validatie van veelbelovende alternatieven voor dierproeven is van belang voor de robuustheid, voorspellende waarde en bruikbaarheid van een methode voor farmaceutische bedrijven. In het project doen we veel kennis op over de mechanismen van kinkhoestvaccins en die vertalen naar een snelle methode om de veiligheid van deze vaccins te kunnen beoordelen.    

Relevantie voor het onderwijs

Het project draagt bij aan projecten binnen de Minor Food en Pharma en theorie modules van de Bacheloropleiding Life Sciences.

Consortium/projectpartners

Het consortium kent 20 verschillende partijen:

Cofinanciering

European Union's Horizon 2020 research and innovation programme en EFPIA (Innovative Medicines Initiative).

Resultaat/producten

Producten zijn:

  • Standaard procedures en methoden om toxine in vaccins te analyseren
  • Bioinformatica tools om grote data sets te kunnen analyseren
  • Wetenschappelijke artikelen
  • College materiaal voor diverse vakken in de Bacheloropleiding Life Sciences
  • Practicum materialen

Implementatie

Ultieme doel is om deze methode geïmplementeerd te krijgen in internationale wetgeving, zodat bedrijven geen dierproeven meer hoeven te doen voor de vrijgave van kinkhoestvaccin.

Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry

Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry

Over het lectoraat