Samenwerking EFRO-project: Safer Patient Toileting System (SPTS)

Looptijd: 1 februari 2018 - 31 oktober 2019
Betrokken lector: prof. Dr. Helianthe Kort en dr. Raymond Pieters
Betrokken onderzoekers: Mieke Smits, BASc, José Cornelissen, Chantal Huisman, MSC; dr. Sigrid Vorrink
Betrokken opleidingen: Management in de Zorg (stageplekken), Microbiologie ILC

Waarom is betere hygiëne zo belangrijk?

Elk jaar krijgt een op de twintig ziekenhuispatiënten in Nederland een ziekenhuisinfectie. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van bedpannen daarvan een belangrijke oorzaak is. Heropnames, langer verblijf in het ziekenhuis en extra behandelingen zijn vaak het gevolg. Met alle gevolgen van dien voor de levens van miljoenen mensen. Om over de oplopende zorgkosten nog te zwijgen. Ook worden de microben die deze infecties veroorzaken steeds resistenter tegen antibiotica, waardoor het gevaar voor patiënten alleen maar toeneemt. 

Patiënten zijn vaak afhankelijk van anderen. Verplegend personeel heeft een hoge werkdruk. Als functionele zorgprocessen soepeler verlopen, dan schept dat voor hen tijd en ruimte. Patiënten ervaren meer comfort, en behouden hun waardigheid. Het woord efficiëntie klinkt voor sommige mensen kil en zakelijk. Het tegendeel is waar. Efficiëntie maakt de zorg menselijker. 

Safer Patient Toileting System

Het Safer Patient Toileting System (SPTS) van het bedrijf Hygienius maakt ontlasten in bed makkelijker, sneller en bovenal schoner. Met het SPTS neemt de verspreiding van zorginfecties flink terug. 
De disposables van het SPTS zijn volledig biologisch afbreekbaar, gemakkelijk op te slaan en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Voor ziekenhuizen en verpleeghuizen is dit een geïntegreerde oplossing. Van de installatie en onderhoud tot het trainen en ondersteunen van alle verpleegkundigen. 

Samenwerking Hygienius met Hygienix en Hogeschool Utrecht

Om tot de ontwikkeling te komen van het Safer Patient Toileting System is het bedrijf Hygienius een samenwerking  aangegaan met het bedrijf Hygienix en de Hogeschool Utrecht, kenniscentrum Duurzaam en Gezond leven.

De lectoraten van prof. dr. Helianthe Kort van Lectoraat Technologie voor Zorginnovaties en Lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry van dr. Raymond Pieters doen onderzoek naar het ontwikkelen van innovatieve gebruikersmaterialen. Het doel hiervan is infectie-reductie bij bedlegerige mensen, duurzaamheid en aanvulling voor de relevante gezondheidszorg opleidingen.

Het project Safer Patient Toileting System is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Consortium/projectpartners

Cofinanciering

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II

Resultaat/producten

Disposables van het Safer Patient Toileting System (SPTS)

HygieniusHygienixEuropese UnieKansen voor WestHu logo

Technologie voor Zorginnovaties

Over het lectoraat

Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry

Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry

Over het lectoraat