Roots2Share

Het Roots 2 Share project is een ambitieus en vernieuwend programma geïnitieerd door twee Nederlandse en twee Groenlandse musea; Museon, Museum Volkenkunde, Ammassalik Museum en National Museum Greenland. Zij hebben de handen ineen geslagen om cultureel erfgoed te delen met de bron. Niet alleen met de door Hogeschool Utrecht ontwikkelde applicatie, maar ook met uiteenlopende exposities in Nederland en Groenland, tentoonstellingen, symposia en jongeren-evenementen.

In het kader van dit project heeft het lectoraat in samenwerking met Museon en het Museum Volkenkunde een applicatie ontwikkeld. Hiermee wordt het voor musea mogelijk om cultureel erfgoed te delen met de oorspronkelijke bevolking. Met het live gaan van de allereerste website in de Oost-Groenlandse taal, www.roots2share.gl, wordt uiteindelijk een collectie van 8.000 foto’s van oud- conservator en sociaal geograaf Gerti Nooter en zijn vrouw Noortje beschikbaar gesteld voor de Groenlanders. Nooter verzamelde de collectie tijdens zijn bevlogen en uitgebreide veldwerk in met name Oost-Groenland gedurende de jaren ‘65 tot ’90.

Van archieffoto’s naar digitaal erfgoedforum

Het lectoraat heeft de ervaring uit een eerder ontwikkelde applicatie ikweetwatditis toegepast. Inuit kunnen via de site foto`s bekijken en verrijken met persoonlijke informatie. Aan elke foto kunnen verhalen worden toegevoegd en iedereen kan reageren op andermans aanvullingen. ‘Digital storytelling’ dus. Foto’s zijn een geweldig middel om met elkaar te praten over vroeger en nu. Zo kan de website van Roots 2 Share zich ontwikkelen tot een digitaal erfgoedforum; een plek waar mensen kunnen ontdekken, reageren en leren.
Door de actieve bijdrage van zowel de eigen bevolking als buitenstaanders wordt voorkomen dat in de komende jaren vele traditionele kennis verloren gaat. Zo halen jongeren in onderwijsprojecten verhalen op bij oudere Inuit, en voeren deze vervolgens in op het forum.

Op dit moment beschikken de Inuit nauwelijks over eigen beeldmateriaal. Zij zijn dan ook blij om te zien dat musea het cultureel erfgoed willen delen, en dat het zo goed bewaard is gebleven.