Onderzoek naar de verwerving en didactiek van Nederlandse Gebarentaal

Binnen het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies van Hogeschool Utrecht wordt Nederlandse Gebarentaal (NGT) onderwezen aan verschillende doelgroepen: bachelor studenten tolken en leraren NGT, studenten van Ad Schrijftolk, maar ook medewerkers van doveninstituten en ouders van dove kinderen.

We onderwijzen niet alleen NGT, maar we doen ook praktijkgericht onderzoek naar de manier waarop leerders van NGT deze taal verwerven. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe NGT verworven wordt. Op die manier kunnen we de didactiek van en het onderwijs in NGT verbeteren en zo een bijdrage leveren aan de wetenschappelijke kennis over het verwerven van talen en gebarentalen.
Het onderzoek naar de verwerving en didactiek van NGT wordt opgezet en uitgevoerd door medewerkers van het Lectoraat Dovenstudies dat geleid wordt door prof. dr. Beppie van den Bogaerde. Eerder (2009-2015) filmden we al een aantal studenten gedurende de vier jaar van hun studie. Dit onderzoek heeft waardevolle informatie opgeleverd. Het komende jaar willen we weer een studie opstarten, waarbij we ons richten op andere aspecten van de NGT.

Onderzoek onder eerstejaars studenten 2016-2017

In collegejaar 2016-2017 starten wij een onderzoek onder de eerstejaars studenten van de opleiding. Door vanaf het begin studenten te volgen, willen wij een goed beeld krijgen van hoe studenten NGT leren. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk studenten deelnemen, zodat we een volledig beeld krijgen. We willen studenten die zich hebben ingeschreven en in september 2016 beginnen, vragen om deel te nemen aan dit onderzoek.

Wie kunnen deelnemen aan het onderzoek?

Alle studenten die in 2016-2017 beginnen met de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT (bachelor voltijd, bachelor deeltijd) of Ad Schrijftolk (Associate degree voltijd) kunnen deelnemen. Ons onderzoek richt zich op het verwerven van NGT door tweedetaalverwervers, dus studenten die NGT leren als vreemde taal. Ook studenten die al NGT beheersen (dove studenten en studenten die NGT hebben geleerd van hun ouders, vrienden of familieleden) nodigen wij uit om mee te doen.

Wat kan je verwachten van het onderzoek?

De opleiding begint met een NGT onderdompelingsweek. We beginnen meteen aan het begin van de onderdompelingsweek met een korte opname van de deelnemende studenten. Op die manier kunnen we zien wat studenten aan het begin van de opleiding al ‘met handen en voeten’ kunnen laten zien. We vinden het juist interessant om te zien wat studenten doen die nog géén NGT kennen. Aan het eind van de onderdompelingsweek willen we opnieuw een korte opname maken. Daarna maken we om de twee of drie weken, tijdens of net voor of na een les NGT, een korte opname. Door regelmatig een korte opname te maken, kunnen we een goed beeld krijgen van de verschillende stadia in de ontwikkeling van NGT. De opnames duren ongeveer 15 minuten per keer.

Wat krijg je er voor terug?

Inzicht in de verwerving van NGT maakt het mogelijk om ons onderwijs te verbeteren. De onderzoekers zijn tevens werkzaam als docent aan de opleiding, wat snel reageren mogelijk maakt. Aan het eind van elk collegejaar ontvang je al je opnames, zodat je zelf een mooie registratie hebt van je vaardigheden. Daarnaast is het ook leuk om mee te doen aan onderzoek en een ‘kijkje in de keuken’ te nemen van wetenschappelijk onderzoek. Eerdere deelnemers gaven aan het onderzoek leuk te vinden en plezier te hebben beleefd aan de opnames.

Wat gebeurt er met je opnames?

De opnames worden door de onderzoeker bekeken en geanalyseerd. We kijken hierbij niet zozeer naar de ‘fouten’ die de deelnemers maken (iedereen maakt immers fouten als hij iets leert), maar naar de ontwikkeling die iemand doormaakt. De opnames worden nooit zonder jouw toestemming openbaar gemaakt. De gegevens worden altijd anoniem verwerkt. We vinden dat belangrijk en daar kan je op vertrouwen.

Meer informatie en opgeven

Wij vertellen graag over ons onderzoek! Wil je meer informatie? Dan kun je contact opnemen met Eveline Boers, onderzoeker van het lectoraat en docent NGT binnen de opleiding. Je kunt whatsappen, smsen of bellen (Eveline is horend) op 06-51681594 of je kunt mailen naar eveline.boers@hu.nl. Een skype-afspraak kan altijd geregeld worden, voor zowel horende als dove studenten.
Ben je enthousiast en wil je je meteen opgeven? Dat kan! Je kunt in het aanmeldformulier eenvoudig je gegevens invullen en dan nemen we contact met je op.