Mobile safety watch

Dit project is afgerond.

Projectdoel

Conceptontwerp van mobiele applicatie die burgers faciliteert kleine criminele incidenten te melden t.b.v. het verbeteren van de buurtveiligheid.

Onderzoeksvraag

Hoe kun je burgers mobiliseren om actief bij te dragen aan een veilige en prettige buurt?

Projectomschrijving

Onderzoekers, docenten en studenten hebben via desk research en context mapping met leden van Buurt Preventie Teams onderzocht welke factoren bepalen of burgers kleine criminele incidenten melden. Deze kennis is vervolgens toegepast bij de ontwikkeling van diverse conceptapplicaties, waarmee buurtbewoners onveilige situaties kunnen melden aan een buurtpreventieteam. De concepten zijn gebaseerd op de principes van Persuasive Technology (interactieve technologie ontworpen om menselijk gedrag te veranderen).
Op basis van een expertmeeting en een brainstormsessie is het concept verfijnd tot de “HondenRonde”. Dit concept is eerst op papier geprototyped en is vervolgens met beoogde gebruikers getest in twee buurten. Onderzoek liet zien dat de app in tegenstelling tot vergelijkbare initiatieven zeer lokaal werkt, en gebruik maakt van korte communicatielijnen en directe feedback, wat veelbelovend is voor het gewenste effect.

Looptijd

September 2010 - Juni 2011

Financier

CELL (Creative Experience Learning Labs)

Projectteam

Remko van der Lugt
Fenne Verhoeven
Arjan Haring
Marieke Zielhuis
Laurens Vreekamp
Nathalie Waser
Coen Steenhuisen (student PDE)
Lotte van Riesen (student PDE)

Partners

Minor Mobile Business Design (HU)

Belanghebbenden

Utrecht Police department
Dutch Center for Innovation and Safety
Dutch television program “Opsporing verzocht”
Various Neighborhood Watches

Fase

Concept en verkenning