Merkpersoonlijkheid

Mensen kiezen merken die bij hun eigen identiteit passen. Recent onderzoek naar consumentengedrag wijst dat uit. Dat doen zij omdat zij een ‘fit’ ervaren tussen het merk als persoon en het eigen ‘zelf’. Dit wordt zelf-congruentie genoemd.

Meetinstrumenten

Er zijn verschillende manieren om deze ‘fit’ te meten. Een daarvan is het instrument van de archetypen. Dit instrument wordt de praktijk wel gebruikt, maar is wetenschappelijk nog niet bewezen.
Een andere methode gebruikt de persoonlijkheidsstructuur van mensen, ook wel de Big Five genaamd. Dit instrument is wetenschappelijk wel bewezen, maar geeft een beperkt beeld van wat een mens of merk tot persoon maakt. Het instrument neemt de waarden die mensen belangrijk vinden en die zij ook steeds meer zoeken in merken en ondernemingen, niet mee. En die waarden zouden wel eens een aanvullende factor kunnen blijken te zijn: een factor die de mate van zelf-congruentie wel beïnvloedt, maar die nog niet gemeten wordt.

Onderzoeksdoel

Met dit onderzoek ontwikkelt Ronald Voorn:

  • een meer holistische theorie omtrent het merk als persoon
  • een beter meetinstrument hiervoor

Hierdoor kunnen bedrijven de zelf-congruentie exacter inschatten, zodat zij hun merken beter kunnen designen, beïnvloeden en meten.

Marketing, Marktonderzoek en Innovatie

Marketing, Marktonderzoek en Innovatie

Over het lectoraat