“Jij bent toch van de schulden?” Pilot verbeterde samenwerking schuldhulpverlening en reclassering regio Amsterdam

Looptijd: november 2017 - oktober 2018
Betrokken lectoren: Vivienne de Vogel en Nadja Jungmann
Betrokken onderzoekers: Joep Hanrath, Maaike de Boois, Richard van Asch, Gercoline van Beek
Betrokken student: Mylène Janssen

Aanleiding

De dynamiek van de schuldsituaties van cliënten bij reclassering blijkt hoog en groot te zijn. Te vaak blijven zij ‘gevangen’ zitten in een onoplosbare schuldsituatie, wat een negatief effect heeft op hun re-integratie. Zij krijgen hun schulden niet zelfstandig onder controle en stabilisatie is nodig.

De motie Kooiman spoorde de betrokken ministeries, gemeenten en de reclassering aan om de knelpunten in onderlinge samenwerking op te lossen. Daartoe startten de drie reclasseringsorganisaties en acht aanbieders van schuldenhulpverlening het project Verbeterde samenwerking tussen schuldhulpverlening en reclassering in Amsterdam.

Onderzoeksvraag

Welke praktijken ontwikkelen zich in de samenwerking tussen de acht organisaties voor Maatschappelijke dienstverlening die schuldhulpverlening aanbieden en de drie reclasseringsorganisaties in Amsterdam? En in hoeverre kunnen deze praktijken de toegang tot schuldhulp voor de betrokken cliënten ondersteunen?

Meer lezen?

Zie onderzoeksrapport.