Inclusive Campus Life (ICLife)

Het hoger onderwijs is gericht op toetreding tot de arbeidsmarkt. Voor veel mensen met een verstandelijke beperking is dat een brug te ver. Deelnemen aan het campusleven kan echter ook voor hen heel waardevol zijn. Ze leren er belangrijke levensvaardigheden en het zorgt voor zingeving. Wat is nodig om deze mensen te kunnen laten deelnemen aan het campusleven? Hier deed het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning de afgelopen drie jaar onderzoek naar in het project Inclusive Campus Life, samen met ervaringsdeskundigen en diverse hogescholen en universiteiten uit binnen-en buitenland. De afsluitende conferentie op 7 en 8 juni '19 stond in het teken van het delen van kennis en ervaringen rodom toegankelijk hoger onderwijs en onderzoek waarin iedereen welkom is.

Het project IC Life (Inclusive Campus Life) heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking op de campus. In dit project richten wij ons op 5 thema’s: 

  1. Toegankelijkheid van de campus
  2. Werk en werkgelegenheid
  3. Leren en studeren op de campus
  4. Buddy systemen
  5. Een raamwerk plus monitoringsinstrument voor management en medewerkers om ambities richting inclusie te volgen en waarderen.

We werken samen met internationale en regionale partners: Lapland University of Applied Sciences (Finland), Thomas More Hogeschool (België), Palacky Universiteit (Tsjechië) en Inclusion Europe. Regionale samenwerking en betrokkenheid: o.m. De Wilg, LFB, Amerpoort, Reinaerde en Abrona.

De tweedaagse conferentie won de Gouden Prokkkel in de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’, vanwege de voorbeeldfunctie en inspiratie die het biedt voor een inclusief campusleven. Bekijk een fotoimpressie van de conferentie

Meer weten?

Zie www.iclife.eu

Of mail: 
Jeroen Knevel, projectleider
Sascha van Gijzel, docent/onderzoeker