Gestructureerd beslissen verbetert plannen van aanpak voor reclasseringscliënten

Een digitaal beslisinstrument verbetert de plannen van aanpak voor delinquenten bij de reclassering. Dat concludeert onderzoeker Jacqueline Bosker van Hogeschool Utrecht in haar proefschrift, dat ze maandag 19 oktober 2015 verdedigde bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Een plan van aanpak voor delinquenten legt vast hoe de reclassering toezicht op ze houdt en hoe ze hen wil ondersteunen om niet te recidiveren. In 2010 voerde de reclassering een digitaal instrument in dat de besluitvorming over deze plannen ondersteunt. Deze zogeheten digitale beslissingsondersteuning verbetert de eenduidigheid van de plannen. Ook sluiten de plannen beter aan bij wetenschappelijke kennis over afbouw van delinquent gedrag.

Toch blijken reclasseringswerkers niet onverdeeld positief over dit instrument. Een aanzienlijke groep vindt het gebruik tijdrovend en onnodig om goede beslissingen te nemen. Mogelijke oorzaken daarvoor zijn:

  • onderdelen in het instrument zijn onnodig tijdrovend en vragen om verbetering;
  • weerstand bij reclasseringswerkers tegen verdere protocollering van het werk;
  • beperkt inzicht bij reclasseringswerkers in de mogelijke, systematische fouten (biases) die ze maken bij de besluitvorming omtrent de plannen van aanpak.

Het proefschrift getiteld ‘Linking theory and practice in probation’ is hier te downloaden, en bevat een uitgebreide Nederlandstalige samenvatting.

Afgerond: 2016