De digitale transitie van regionale media

Project:              De digitale tranistie van regionale media: kwaliteit, relevant, digitaal en met een werkend business model
                            (promotieonderzoek)
Betrokkenen:    Marco van Kerkhoven
Doel:                  Onderzoeken hoe regionale nieuwsmedia crossmediale strategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die
                           economisch rendabel zijn en voldoen aan journalistieke kwaliteitsmaatstaven.

Omschrijving

Als gevolg van een veranderend lezerspubliek, de opkomst van digitale technologie en economische tegenwind wankelt de positie van regionale nieuwsbladen als primaire bron van regionaal en nationaal nieuws voor ruim drie miljoen Nederlanders. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de pluriformiteit van de pers in Nederland, de werkgelegenheid in de media - en daarmee voor de vorm en inzet van de journalistieke opleidingen - en het democratisch recht van burgers op een brede informatievoorziening.

Dit onderzoek richt zich op de kansen en de risico’s van de invoering van het crossmediaal werken bij regionale nieuwsmedia, samen te vatten als ‘convergentie naar een newsroommodel’. In een aantal gevallen is de samenvoeging (convergentie) van de verschillende manieren van journalistieke uitingen (krant, radio, televisie, internet) tot één crossmediale redactie (newsroom) al gedeeltelijk realiteit. Maar wat de convergentie naar een newsroommodel in essentie betekent voor de economische positie van een regionale krant, de werkgelegenheid in de media, de eisen aan de journalistieke opleidingen en de regionale informatievoorziening, is goeddeels onbekend. Onbetwist is dat het publiek de (veelal gratis) digitale nieuwsvoorziening intensief gebruikt, en er bestaat ook geen twijfel bij mediabedrijven over de noodzaak om te investeren. Een belangrijke vraag is of dit ‘gezamenlijk’ optrekken voldoende inkomsten genereert.

Betrokken bij dit onderzoek zijn:

• Universiteit van Amsterdam
  • Radboud Universiteit Nijmegen