Staphylococcus aureus carriership and antimicrobial resistance in acne and rosacea (AROSA studie)

Dit onderzoek loopt vanaf maart 2018. 

Maatschappelijke relevantie en relevantie voor het onderwijs

Bij de huidaandoeningen acne en rosacea komen ontstekingen van de huid voor. Soms kunnen de ontstekingen verergerd worden door een bepaald type huidbacterie: Staphylococcus aureus. Deze bacterie zit bij ongeveer één op de drie mensen in de neus en kan huidontstekingen geven als hij in wondjes terecht komt. De precieze rol van deze bacterie bij acne en rosacea is niet goed bekend, maar als de bacterie een rol speelt, kan gerichter diagnose en behandeling helpen om de ernst van de huidklachten te verminderen. Om inzicht te krijgen of deze bacterie inderdaad een rol speelt bij de ontstekingen bij acne en rosacea, wordt dit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd.

Doel en doelgroep

Bij (ernstige) acné en rosacea worden vaak antibiotica voorgeschreven om de aandoening te behandelen. Uiteindelijk kan het gebruik van antibiotica leiden tot resistentie van de bacterie tegen deze middelen. Dit onderzoek geeft inzicht of door gerichter diagnose en behandeling van acne en rosacea, het gebruik van antibiotica mogelijk gereduceerd kan worden.

Samenwerking

HU Huidtherapie, Streeklaboratorium Haarlem en de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Meer informatie

Hogeschool Utrecht, opleiding Huidtherapie heeft meegewerkt aan een wetenschappelijke documentaire over antibiotica-resistentie wat een groeiend probleem is, ook bij de huidaandoeningen acne en rosacea. In de documentaire is te zien hoe een alternatieve behandeling op basis van endolysines mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van huidaandoeningen. De documentaire en het onderzoek zijn hier te bekijken of kijk op de website.

 

 

Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie

Disseminatie van Farmaceutische Innovaties

Over het lectoraat