Yvonne Jordens

Terug naar onderzoekers
Functie: Promovendus
Lectoraat: Chronisch Zieken

Yvonne Jordens, MSc, RN (1991) werkt sinds 1 juni 2016 als promovenda bij het lectoraat Chronisch Zieken. Haar promotieonderzoek richt zich op de landelijke implementatie en doorontwikkeling van het PREDOCS programma (PREvention Decline in Older Cardiac Surgery patients).

Door de dubbele vergrijzing en verbeterde operatie- en anesthesietechnieken worden steeds meer ouderen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie. Jaarlijks ondergaan 12.500 oudere patiënten (≥65 jaar) een openhartoperatie. Dit gaat gepaard met een stijging in het aantal complicaties in deze patiëntengroep. Inmiddels ervaart bijna de helft van deze groep een complicatie, zoals een delier, depressie, decubitus of een infectie. Deze patiënten komen het ziekenhuis in met een lager gezondheidsniveau dan gemiddeld. Dit maakt hen extra kwetsbaar voor zulke postoperatieve complicaties. Het gevolg: een vaak langer ziekenhuisverblijf en meestal een lagere kwaliteit van leven na de ziekenhuisopname. Om dit te voorkomen zouden ouderen beter voorbereid moeten worden op een ziekenhuisopname. Hiervoor is in een eerder onderzoeksprogramma het PREDOCS voorbereidingsconsult ontwikkeld, getest op haalbaarheid en effectiviteit.

Voor dit promotieonderzoek onderzoekt Yvonne de implementatie van dit programma in twaalf van de zestien cardio-chirurgische centra in Nederland, waarbij specifiek gekeken wordt naar de kenmerken en cultuur van de verschillende ziekenhuizen. Verder onderzoekt ze hoe het PREDOCS programma doorontwikkeld kan worden binnen deze patiëntengroep en andere chirurgische patiëntengroepen.

In 2015 behaalde Yvonne haar masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Haar afstudeeronderzoek richtte zich op het effect van het PREDOCS programma op postoperatieve zorgcomplicaties binnen Isala in Zwolle. Yvonne studeerde in 2012 af bij de opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Windesheim. De afgelopen jaren heeft ze als verpleegkundige gewerkt in Isala. Momenteel werkt ze naast haar promotieonderzoek met veel plezier als researchverpleegkundige/coördinator en heeft ze als doel verpleegkundig onderzoek te promoten in een topklinisch ziekenhuis.

Werkervaring

  • Juni 2016 - heden: Promovenda Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening, Lectoraat Chronisch Zieken. Promotor: Prof. dr. M.J. Schuurmans, Universiteit Utrecht. Copromotor: Dr. R.G.A. Ettema.
  • 2014 – heden: Researchverpleegkundige/coördinator afdeling Thoraxanesthesiologie en Intensive Care, Isala Zwolle. Lid Netwerk Verpleegkundig Onderzoek Isala Zwolle.
  • 2012 – 2015: Verpleegkundige Isala Zwolle en Diaconessenhuis Meppel.

Opleidingen

  • 2013 - 2015 Master Klinische Gezondheidswetenschappen, richting Verplegingswetenschappen, Universiteit Utrecht
  • 2012 - 2013: Premaster Klinische Gezondheidswetenschappen, richting Verplegingswetenschappen, Universiteit Utrecht
  • 2008 - 2012: Bachelor Verpleegkunde, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle

Chronisch Zieken

Over het lectoraat

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten