Sebastiaan van der Lubben

Terug naar onderzoekers Sebastiaan van der Lubben
Functie: Docent-onderzoeker
Lectoraat: Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek
Contact:

E-mail: sebastiaan.vanderlubben@hu.nl

Volg op:

Waarom vertrouwt het publiek een liveblog als ze weten dat er nauwelijks tijd is om alle informatie eerst grondig te checken voordat het wordt gepubliceerd? Uit onderzoek blijkt dat het online genre steeds populairder wordt, zowel bij het publiek als bij redacties. Onmiddellijkheid geeft nieuwsconsumenten het gevoel bij een gebeurtenis te zijn en het zo snel mogelijk brengen van nieuws is de essentie van journalistiek. Maar hoe bepalend is onmiddellijkheid voor de journalistieke geloofwaardigheid? 

Sebastiaan van der Lubben (1973) doet onderzoek naar het coderen (door journalisten) en decoderen (door nieuwsconsumenten) van geloofwaardigheid in liveblogs. Journalistieke geloofwaardigheid is een sociaal construct waaraan producenten en consumenten hard moeten werken. Hoe die arbeid er uit ziet, staat in dit onderzoek centraal.

Sebastiaan van der Lubben studeerde af aan de School voor Journalistiek in Zwolle (2000) en politieke wetenschappen in Leiden (2005). Hij was acht jaar eindredacteur bij Maters en Hermsen (bedrijfsjournalistiek) en docent journalistiek aan de Universiteit Leiden.

Hij is docent politiek en onderzoek aan de Hogeschool Utrecht, journalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en politiek verslaggever voor het Leidsch Dagblad. 

Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek

Logo Jlab

Over het lectoraat