Mieke Oostra

Terug naar onderzoekers Mieke Oostra, lector Nieuwe Energie in de Stad
Functie: Lector
Lectoraat: Nieuwe Energie in de Stad
Contact:

E-mail: mieke.oostra@hu.nl

Volg op:

Lector dr. ir. Mieke Oostra is in de zomer van 2018 benoemd tot lector Nieuwe Energie in de Stad aan Hogeschool Utrecht. Het lectoraat is ingebed in het Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven en het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities. Van januari 2012 tot eind 2018 was Mieke Oostra werkzaam als lector Ruimtelijke Transformaties aan de Hanzehogeschool Groningen (Kenniscentrum NoorderRuimte/Centre of Expertise Energy). Tot 2016 combineerde ze deze functie met een lectorschap Innovatieve Technologie in de Bouw bij Saxion Hogeschool.

Mieke studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Delft, waar ze tevens promoveerde op haar proefschrift Componentontwerp: de rol van architecten in productinnovatie. Daarna werkte ze vier jaar voor Slavenburg’s Bouwbedrijven, waar ze verantwoordelijk was voor het inbedden van klantgerichte innovaties in de bedrijfsprocessen. Vervolgens ging ze aan de slag als senior onderzoeker bouwprocesinnovatie bij TNO op de afdeling Energie- en Comfortsystemen, waarbij ze zich richtte op co-ontwikkeling met ondernemers in de bouw van duurzame bouwcomponenten en -processen die inspelen op behoeften van (professionele) opdrachtgevers en eindgebruikers.

Ze is bestuurslid van Duurzaam Thuis Twente (DTT) en het Booosting bouw-innovatienetwerk, lid van de adviescommissie van de Groninger EnergieKoepel (GrEK) en DIO Academy (commerciële onderwijsacademie voor duurzaam en geïntegreerd supplychain management) en lid van de schrijfcommissie voor het BTIC-deelprogramma, gericht op de energietransitie in de gebouwde omgeving. Verder is zij lid van de academische netwerken Het Groene Brein, W104 Open Building Implementation en W119 Customized Industrial Construction (voormalige TG57, Industrialised Building) van de International Council for Research and Innovation in Building and Construction (CIB).