Marlies van Steenbergen

Terug naar onderzoekers portret Marlies van Steenbergen
Functie: Lector
Lectoraat: Digital Smart Services
Contact:

E-mail: marlies.vansteenbergen@hu.nl

Telefoon: 06-51382452

Volg op:

Dr. ir. Marlies van Steenbergen studeerde Algemene Taalwetenschap aan Rijksuniversiteit Groningen (1987) en later, naast haar werk, Technische Informatica aan TU Delft (2000). Ze is in 2011 gepromoveerd aan Universiteit Utrecht op het onderwerp volwassenheid en effectiviteit van architectuurfuncties. Van 2013 tot 2017 was ze als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Intelligent Data Systems met focus op de onderzoekslijnen de waarde van enterprise architectuur en de integratie van data-analyse technieken ten behoeve van customer journey analyse. Sinds februari 2017 is ze lector bij het lectoraat Digital Smart Services. Ze richt zich op de twee onderzoeksgebieden architectuur voor digital smart services en data-analytics in life sciences.

Tijdens het vakcongres voor IT-architecten, dat jaarlijks door het Nederlands Architectuur Forum (NAF) wordt georganiseerd, ontving HU-lector Marlies van Steenbergen 15 november 2018 de NAF-penning voor haar bijzonder betekenis voor de Nederlandse ICT-architectuur. De NAF-penning wordt jaarlijks op het Landelijk Architectuur Congres uitgereikt aan iemand die van bijzondere betekenis is voor het NAF en/of de ICT-architectuurgemeenschap in Nederland.

Marlies van Steenbergen heeft ruime ervaring op het gebied van enterprise architectuur. Ze begon haar loopbaan als onderzoeker aan het Dr. Neher Laboratorium van KPN en vervolgens informatie architect bij KPN Telecom. In 2000 ging ze werken als consultant enterprise architectuur bij Sogeti Nederland B.V. Op basis van haar jarenlange ervaring op het gebied van enterprise architectuur, helpt ze organisaties bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie. Ook geeft ze trainingen aan vakgenoten. Marlies van Steenbergen is een van de grondleggers van DYA® en auteur van verschillende boeken over architectuur. Ze publiceert met grote regelmaat in vaktijdschriften en op wetenschappelijk gebied en spreekt regelmatig op seminars en conferenties.