prof. dr. Luc vanhees

Terug naar onderzoekers Portret Luc Vanhees
Functie: Emeritus lector
Lectoraat: Leefstijl en Gezondheid
Contact:

E-mail: luc.vanhees@hu.nl

Telefoon: 088 481 5287

Op 3 oktober 2014 heeft prof. dr. Luc Vanhees afscheid genomen als lector Leefstijl en Gezondheid van het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening. Tijdens zijn afscheidsrede blikte Vanhees terug op de toenemende interesse voor en output van praktijkgericht onderzoek binnen het kenniscentrum.

Vanhees stond stil bij implementatieversnellers en hinderpalen bij de overgang van de HU naar University of Applied Sciences. Onderzoek speelt een steeds prominentere rol binnen de HU. Maar die rol kan nog groter: Vanhees adviseert om veertig procent van de onderwijsdocenten voor veertig procent te laten participeren in praktijkgericht onderzoek. Dit zal de academisering van het onderwijs versnellen. Maar dit alleen is niet genoeg. Vanhees: “Docenten moeten gedreven worden, begeesterd, bezield en enthousiast; moeten met andere woorden bevlogen zijn om zelf te participeren in praktijkgericht onderzoek én om hun studenten hierin te betrekken. Bevlogenheid kan hindernissen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.”

U kunt zijn afscheidsrede teruglezen.

Vanhees bekleedde de functie van lector, naast zijn hoogleraarschap aan de Katholieke Universiteit Leuven, sinds 2002. Vanhees zijn expertise ligt op het snijvlak van de (klinische) inspanningsfysiologie en de cardiologie. Binnen het lectoraat onderzocht Vanhees de relatie tussen bewegen en gezondheid. Daarbij stak hij veel tijd en energie in de begeleiding van promovendi. Sinds zijn start bij het lectoraat zijn vijf PhD-trajecten afgerond. Bij dit onderzoek ging het zowel om beweging door gezonde mensen als door mensen met risicofactoren en mensen met aandoeningen. Wat voor effect heeft fysieke activiteit op de stofwisseling, de spieren, het hart en de algehele gezondheid van mensen?