Katarina Jerkovic-Cosic

Terug naar onderzoekers Katarina Jerkovic
Functie: Lector
Lectoraat: Innovaties in de Preventieve Zorg
Docent voor:

Mondzorgkunde

Contact:

E-mail: katarina.jerkovic@hu.nl

Telefoon: 06 - 23003608

Volg op:

Katarina Jerković-Ćosić is mondhygiënist en klinisch epidemioloog, geïntrigeerd door de mogelijkheden om de preventieve zorg anders te organiseren zodat preventieve maatregelen de groep bereikt die ze het meest nodig heeft. Verbinding met het praktijk is de enige weg om dit te bereiken en het praktijkgericht onderzoek is het middel om zover te komen. 

Katarina is in 2000 afgestudeerd als mondhygiënist aan de Hanzehogeschool waar ze direct na haar afstuderen docent werd. In 2002 heeft zij HGZO opleiding aan de VU afgerond en in 2006 heeft zij haar Master opleiding Evidence Based Practice aan de UvA behaald. In haar werk als docent heeft onderzoek al snel haar interesse gewonnen. Naast verschillende docententaken is zij is lange tijd coördinator Evidence Based Practice lijn geweest en afstudeercoördinator. Als lid van de kenniskring van het lectoraat Transparante Zorgverlening aan de Hanzehogeschool heeft zij tweetal onderzoeken uitgevoerd, onderzoek naar de mondgezondheid van basisschoolkinderen en onderzoek naar de effecten van taakherschikking in tandheelkunde. Het tweede onderzoek mondde uit in een promotietraject dat in 2012 afgerond werd aan de faculteit van Economie en Bedrijfskunde aan de RuG met de proefschrift: The relation between profession development and job (re)desing; The case of dental hygiene in the Netherlands.

Sinds 2012 is zij werkzaam geweest bij de opleiding Mondzorgkunde binnen het Instituut voor Paramedische Studies aan de Hogeschool Utrecht. In deze periode heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling van een onderzoek cultuur binnen het team mondzorgkunde en binnen het IPS. Er is een onderzoeksgroep gevormd en er zijn enkele onderzoeken samen met de docenten en studenten uitgevoerd. 

Katarina is sinds oktober 2016 benoemd tot lector Innovaties in de Preventieve Zorg. De focus van dit lectoraat ligt op de brede thema’s in de preventieve zorg. Het vertrekpunt is het veld mondzorgkunde met een interprofessionele karakter in al haar activiteiten. De bevindingen en kennis uit deze projecten kunnen vertaald worden naar andere zorgberoepen. Het belang  van preventieve zorg promoten, wegen zoeken om de preventieve zorg effectiever en efficiënter in te zetten. Vanuit het brede perspectief van voorzorg en primaire preventie zet het lectoraat zich in voor interprofessionele aanpak vooral in de screening en vroeg signalering. Het tweede onderwerp is toegankelijkheid van de preventieve zorg juist voor de individuen/groepen die het meest nodig hebben. 

Met de leden van de kenniskring wordt er hard gewerkt aan het formuleren van doelstellingen en een onderzoeksprogramma. Tevens is er veel aandacht voor (inter)nationaal netwerken. Specifiek voor mondzorg zal het lectoraat zich inzetten voor praktijkgericht toegepast onderzoek in de preventieve zorg, gericht op primaire en secundaire preventie en de rol van de mondhygiënist hierin. Het lectoraat wil een stevige kennisbasis en bewijs leveren voor nog onvoldoende onderbouwde preventieve interventies en een impuls geven aan de innovaties in de mondzorg.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten