Jolanda Berends

Terug naar onderzoekers Jolanda Berends
Functie: Onderzoeker
Lectoraat: Participatie en Stedelijke Ontwikkeling
Contact:

E-mail: jolanda.berends@hu.nl

Volg op:

Drs. Jolanda Berends is sinds 2003 werkzaam bij Instituut voor Social Work, eerst als gastdocent en sinds 2007 als docent sociaal werk. Haar focus tijdens de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming lag op de kunsteducatie. Tijdens deze studie heeft ze in Berlijn haar stage volbracht bij één van de staatsmusea van Berlijn, t.w. ‘das Ethnologisches Museum’. Ze vervolgde haar loopbaan binnen diverse Utrechtse musea, waaronder haar afstudeeropdracht bij het Centraal Museum, gids bij Kasteel de Haar en coördineerde de dagelijkse uitvoering bij de Domtoren.

Haar interesse naar diversiteitsvraagstukken groeide tijdens haar stage in Berlijn. Ze studeerde vervolgens Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit (2007). In 2005 vertrok ze voor haar afstudeeronderzoek naar Rusland om daar onderzoek te doen naar de sociale herinneringen van de lokale plattelandsmensen over de sociale ongelijkheid voor en na de val van de USSR. Het intrigeerde haar hoe lokale dorpelingen de sociale ongelijkheid als leidend ervaren in het leven van alledag.

In 2009 sloot Jolanda zich aan bij het kenniscentrum Sociale Innovatie als junioronderzoeker bij het internationale project ‘Immigrants, Police and Social Work (IPS)’. Anderhalf jaar lang werkte ze samen met diverse internationale partners aan een antwoord op de vraag wat de samenwerking tussen politie en sociaal werkers kan betekenen voor de integratie van nieuwkomers. Het project resulteerde in een boek met best practices uit de vijf deelnemende landen.

Momenteel is Jolanda verbonden aan het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling als onderzoeker bij het project ‘Gezinnen in hun kracht’. Samen met studentonderzoeker Saire Akce brengt ze de werkwijze van het project in kaart en analyseert ze wat het project bereikt op het gebied van gezonder leven in de wijk Kanaleneiland in Utrecht.

Met haar ervaring binnen de internationalisering van het hoger onderwijs, haar kennis over cultuurverschillen en haar regelmatige reizen over de grenzen, wil Jolanda een bijdrage leveren aan het verbreden van het blikveld over de diverse samenleving door professionals binnen de sociale sector. Think global, act local and be social, is daarbij haar motto.