Jean Paul ten Klooster

Terug naar onderzoekers Jean Paul ten Klooster
Functie: Projectmanager, Onderzoeker
Lectoraat: Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry
Contact:

E-mail: jeanpaul.tenklooster@hu.nl

Volg op:

Jean Paul ten Klooster, PhD, is projectleider bij het Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven, afd. Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry, Hogeschool Utrecht. Na zijn opleiding aan het IJsselland college heeft J.P. 4 jaar bij het NKI gewerkt in de groep van John Collard, waar onderzocht werd hoe het oncogen Tiam1 tumor groei en celmigratie reguleert. Tijdens zijn promotie onderzoek bij Sanquin/CLB, in de groep van Peter Hordijk, heeft J.P. onderzoek gedaan aan signaal transductie routes die betrokken zijn bij de kleine GTPases Rac1, RhoA en CDC42 en hun rol in cytoskelet veranderingen en celmigratie. Na zijn promotie heeft J.P. op het lab van Hans Clevers gewerkt aan polarisatie van epitheel cellen met een focus op het polariteits gen LKB1 en de donwstream signalering van MST4 kinase/Ezrin en Rap GTPases. Het huidige onderzoek van J.P. vindt plaats op de HU waar de focus van zijn onderzoek vooral ligt op de toepasbaarheid van stamcel gebaseerde darm organoiden. Hierbij wordt er gekeken 1) hoe de groei van deze stamcellen verbetert kan worden door aanpassing van kweekmedium en/of hydrogelen, 2) interacties van immuuncellen met darm organoids, 3) mucosale barrier functie mbt mucus vorming en productie van antibacteriele eiwitten. Verder wordt er gewerkt aan Toll-like receptor signalering in macrofagen en het effect van secundaire metabolieten op deze receptoren. 
Veel van het onderzoek van J.P. wordt uitgevoerd in samenwerking met food en pharma bedrijven en onderzoeksinstellingen zoals de WUR, UU en LUMC.

J.P. heeft 25 peer reviewed publicaties. 

Docosahexaenoyl serotonin, an endogenously formed n-3 fatty acid-serotonin conjugate has anti-inflammatory properties by attenuating IL-23-IL-17 signaling in macrophages.
Ten Klooster JP, Poland M, Wang Z, Pieters R, Boekschoten M, Witkamp R, Meijerink J.
Biochim Biophys Acta. 2016 Dec;1861(12 Pt A):2020-2028. doi: 10.1016/j.bbalip.2016.09.012. Epub 2016 Sep 20.

The Noncaloric Sweetener Rebaudioside A Stimulates Glucagon-Like Peptide 1 Release and Increases Enteroendocrine Cell Numbers in 2-Dimensional Mouse Organoids Derived from Different Locations of the Intestine.
Ten Klooster JP, van der Wielen N, Muckenschnabl S, Pieters R, Hendriks HF, Witkamp RF, Meijerink J.
J Nutr. 2016 Dec;146(12):2429-2435. Epub 2016 Oct 26.

Mst4 and Ezrin induce brush borders downstream of the Lkb1/Strad/Mo25 polarization complex.
Ten Klooster JP, Jansen M, Yuan J, Oorschot V, Begthel H, Di Giacomo V, Colland F, de Koning J, Maurice MM, Hornbeck P, Clevers H.
Dev Cell. 2009 Apr;16(4):551-62. doi: 10.1016/j.devcel.2009.01.016.