Francois Maissan

Terug naar onderzoekers Portret Francois Maissan
Functie: Docent-onderzoeker
Lectoraat: Leefstijl en Gezondheid
Contact:

E-mail: francois.maissan@hu.nl

Telefoon: 06 38763396

Volg op:

Francois Maissan is in 1990 afgestudeerd als fysiotherapeut en in 1996 als manueel therapeut. In 2006 ronde hij de opleiding algemene gezondheidswetenschappen studie richting fysiotherapiewetenschap af aan de Universiteit van Utrecht. 

In 2016 startte hij zijn promotie traject bij het lectoraat leefstijl en gezondheid van de HU en aan de VUmc. Dr jan Pool en Dr Harriet Wittink zijn de co-promotoren en prof. Dr. Raymond Ostelo is de promotor. Het doel van het promotie traject is inzicht te krijgen in subgroepen te identificeren van patiënten met a-specifieke nekpijn waarbij een voor de subgroep specifieke interventie of interventies effectief is of zijn. De titel van het promotie-onderzoek is : Non-specific neck pain: To match or not to match”. 

Tijdens zijn gezondheidswetenschappen opleiding ontstond de interesse voor klinimetrie. Samen met Edwin de Raaij ontwikkelde hij een zienswijze hoe klinimetrie, mits goed toegepast, een middel is om het klinisch redeneren te objectiveren. Van uit de gedachte: waarom doet een fysiotherapeut wat en wanneer doet hij dit dan, groeide de interesse naar werkingsmechanismen van fysiotherapie. Dit vormde dan ook de basis, het uitgangspunt van zijn promotietraject. De keuze van de subgroep ‘mensen met a-specifieke nekpijn” was pragmatisch van aard. Dr. Jan Pool was gepromoveerd op onderzoek bij deze doelgroep. Francois Maissan zijn onderzoek was zo een logisch vervolg. Dat Francois Maissan het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en het objectiveren hiervan een warm hart toe draagt bleek ook uit het opzetten, samen met Edwin de Raaij, van een cursusbedrijf genaamd Fysiometrics. Het bedrijf is gespecialiseerd in cursussen op het gebied van klinimetrie en klinisch redeneren.      

Vanaf 2007 is Francois Maissan als docent verbonden aan de Master opleiding Fysiotherapie van de HU. Daarnaast was hij van 2011-2018 redacteur bij FysioPraxis (tijdschrift van het KNGF voor de fysiotherapeut) en van 2012 tot heden bestuurslid bij de NVMT. Tevens is hij nog werkzaam in de eerste lijns fysiotherapie te Vlaardingen in fysiotherapiepraktijk “Westwijk”.

Publicaties

Clinical reasoning in unimodal interventions in patients with non-specific neck pain in daily physiotherapy practice, a Delphi study. Maissan F, Pool J, Stutterheim E, Wittink H, Ostelo R. Musculoskelet Sci Pract. 2018 Oct;37:8-16.

The clinical reasoning process in randomized clinical trials with patients with non-specific neck pain is incomplete: A systematic review. Maissan F, Pool J, de Raaij E, Mollema J, Ostelo R, Wittink H. Musculoskelet Sci Pract. 2018 Jun;35:8-17.

Illness Perceptions' Association and Prognosis With Pain and Physical Function in Patients With Non-Cancer Musculoskeletal Pain: A Systematic Literature Review. de Raaij EJ, Ostelo RW, Maissan F, Mollema J, Wittink H. J Orthop Sports Phys Ther. 2018 May 10:1-48.

Physical examination of the elbow, what is the evidence? A systematic literature review. Zwerus EL, Somford MP, Maissan F, Heisen J, Eygendaal D, van den Bekerom MP. Br J Sports Med. 2017.

Illness perceptions and activity limitations in osteoarthritis of the knee: A case report intervention study. de Raaij EJ, Pool J, Maissan F, Wittink H. Manual Therapy, 2013, Sep 5.

Cross-cultural adaptation and measurement properties of the Brief Illness Perception Questionnaire-Dutch Language Version. de Raaij E., Schröder C., Maissan F.J., Pool J.J., Wittink H..Manual Therapy, 2012; 17(4); 330-335.

Klinisch relevante veranderingen bij een patiënt met laterale epicondyalgie na toepassing van manuele mobilisaties en excentrische spierkrachttraining. Pekaric J.,Berg, van den, MJM., Maissan, JF., Rijn, van, M. Tijdschrift Manuele Therapie; 2011;2: 13-17.

Zorgt evidence-based practice voor een spagaat binnen de fysiotherapie? Arentsen R, de Raaij E.J., Maissan J.F. FysioPraxis 2010; 33.

Facilitatie en inhibitie van musculaire dysfuncties in beenmusculatuur bij mensen met een amputatie van de onderste extremiteit. M.M. Brueren, E.J. de Raaij, J.F. Maissan. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie 2010; (120) 57-65.

 Cervicale Range of Motion en manuele therapie. J.F. Maissan, R.F. van Maris, M.G.F. Aerts, E.J. de Raaij. Tijdschrift voor Manuele Therapie. 2010.

Klinische predictieregels en manuele therapie: een succesvol huwelijk? J.F. Maissan, P. Pruijssers, E.J. de Raaij. Tijdschrift voor Manuele Therapie. 2009;5(2); 13-16.

Onderzoeksvragen op het gebied van diagnostiek en prognostiek onder de Nederlandse deelnemers van het IFOMT- 2008 congres manuele therapie. E.J. de Raaij, J.F. Maissan, J.J. Kingma, C.J. van Maanen, H.P.L.M. Vossen. Tijdschrift Manueel Therapie 2009; 18(2) 28-32.

Extracorporale Shockwave Therapie gecombineerd met actieve oefeningen bij een patiënt met chronische fasciosis plantaris: een case study. van de Water A.T.M., Maissan J.F. FysioPraxis 2009; 28-32.

Outcome measures in physiotherapy management of patients with stroke: a survey into self-reported use, and barriers to and facilitators for use. Van Peppen RPS, Maissan FJ, Van Genderen FR, Van Dolder R, Van Meeteren NLU. Physiotherapy Research International, 2008;13(4):255-270.

Is er een klinisch relevante benadering van betrouwbaarheidsonderzoek geldend voor de fysiotherapeut? Maissan J.F., de Raaij E.J., Prins J.C.M. en van Genderen F.R. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie 2008 (jaargang 118), nummer 2 (april 2008), p. 42-46.

KNGF-richtlijnen als procesindicator en de uitkomstmaat als uitkomstindicator; een kans of bedreiging? Maissan J.F. en de Raaij E.J. FysioPraxis 2007, 16 (12) p. 18-20.

De invloed van training op het betrouwbaar meten van actieve gewrichtsmobiliteit en spiersterkte; een pragmatische studie. Maissan J.F., Passchier E.A., Viehoff P.B., van Genderen F.R., Engelbert R.H.H., van Meeteren N.L.U. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie 2006 (jaargang 116), nummer 3 2006, p. 50-55.