Evert-Jan Velzing

Terug naar onderzoekers Evert-Jan Velzing
Functie: Docent-onderzoeker
Lectoraat: Building Future Cities
Docent voor:

Technische Bedrijfskunde

Contact:

E-mail: evert-jan.velzing@hu.nl

Telefoon: 06-14635718

Volg op:

Dr. Evert-Jan Velzing doet vanaf 2008 onderzoek naar (industriële) innovatie en innovatiebeleid. Hij werkte als beleidsadviseur bij het Innovatieplatform, als adviseur en onderzoeker bij Dialogic, als onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam en als organisatieadviseur bij Smart Group.

Sinds 2016 werkt hij als docent/onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht. Als onderzoeker is hij verbonden aan het lectoraat Building Future Cities. Vanuit dit lectoraat doet hij onder andere onderzoek naar de toepassing van Circulaire Economie bij (industriële) bedrijven in en om steden, en naar Urban Energy. Dat gaat over veel verschillende onderwerpen, zoals slimmer gebruik van materialen, het verbeteren van (logistieke) processen, samenwerking en het toepassen van nieuwe kennis.

Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde geeft Evert-Jan les in Systems Engineering, onderzoeksvaardigheden, product- en productietechnologie en bedrijfskunde. Dat gaat vaak over industriële bedrijven en complexe systemen. Zijn ervaring als organisatieadviseur voor bedrijven in onder andere de papier-, chemische en metaalindustrie is daarbij nuttig. Die ervaring als adviseur in de industrie publiceerde hij in 2017 in het boek Samen staan we sterk – Duurzaam innoveren in de industrie.

Sinds 2009 is Evert-Jan betrokken bij de Stichting voor Industriebeleid en Communicatie (SIC). De SIC initieerde zijn promotieonderzoek naar industrie- en innovatiebeleid. Evert-Jan Velzing reconstrueerde daarvoor het innovatiebeleid van het ministerie van Economische Zaken. Dat deed hij vanuit drie perspectieven. Hij vult een rationeel perspectief aan met een analyse over de invloed van de organisatie zelf en van de betrokken externe belanghebbenden. Zijn proefschrift Innovatiepolitiek geeft zodoende helder inzicht in het verloop van deze boeiende geschiedenis. In 2013 promoveerde hij met dit onderzoek bij de Universiteit van Amsterdam. Voor de SIC adviseerde Evert-Jan voorts over de inhoud en vorm van het Nationaal Economisch Forum, dat van 2015 tot en met 2017 werd georganiseerd.