Esther du Pon

Terug naar onderzoekers Portret Esther du Pon
Functie: Onderzoeker, Promovendus
Lectoraat: Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie
Contact:

E-mail: esther.dupon@hu.nl

Telefoon: 06 129 239 07

Volg op:

Drs. Esther du Pon (1985) doet promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit onder de naam “DESTINE - Diabetes Education and Self-management to INcrease Empowerment”. Zij onderzoekt het effect van groepseducatieprogramma PRISMA voor patiënten met diabetes type 2 op het gebruik van een online zorgplatform, participatie tijdens het consult met de praktijkondersteuner, therapietrouw en de gezondheidstoestand van de patiënt. In een randomized controlled trial werden 200 patiënten met diabetes type 2 uit de huisartsenpraktijk gedurende een jaar gevolgd. Het ‘empowerment’ van de patiënt wordt verbeterd door deze meer te betrekken bij de eigen behandeling. Een hoger ‘empowerment’ zal resulteren in een betere kwaliteit van leven, een afname van het gebruik van de zorg, een afname van de werkdruk voor zorgverleners met als gevolg een vermindering van de zorgkosten. DESTINE is een samenwerkingsverband tussen vier partners: Hogeschool Utrecht, NIVEL, Diabetes Center Zwolle en zorggroep Medrie. In 2018 worden de eerste resultaten van DESTINE gepubliceerd.

Werkervaring

  • Augustus 2012 – heden: Onderzoeker aan Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven, lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie
  • Augustus 2013 – heden: Promovenda aan Radboud Universiteit Nijmegen, op het onderzoek "DESTINE- Diabetes Education and Self-management to INcrease Empowerment”. Promotor: Prof. Dr. A.M. van Dulmen (Radboud Universiteit)

Opleiding

  • September 2009 – juli 2011: Master Communicatiestudies, Universiteit Utrecht
  • September 2005 – juli 2009: Bachelor Farmakunde, Hogeschool Utrecht