Daniela van Geenen

Terug naar onderzoekers Daniele van Geelen
Functie: Docent-onderzoeker
Lectoraat: Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie
Contact:

E-mail: daniela.vangeenen@hu.nl

Telefoon: 088-4818283

Volg op:

Daniela van Geenen (1984) heeft Algemene Cultuurwetenschappen (BA) in Nijmegen gestudeerd en recentelijk de master Nieuwe Media en Digitale Cultuur in Utrecht behaald (2018). In haar masterscriptie onderzoekt zij een softwaretool voor netwerkvisualisatie dat veelal door geesteswetenschappers en onderzoekers in de sociale wetenschappen gebruikt wordt: Gephi. Daniela concludeert in haar sciptie dat sofwaretools, die het werk van een onderzoeker (gedeeltelijk) automatiseren, om een continue, actieve en kritische houding van de onderzoeker vragen. Concluderend stelt ze ook de vraag in hoeverre algoritmische analysetools al op een manier ontworpen zouden kunnen worden die deze houding van de onderzoeker stimuleert. Eind 2018/begin 2019 zullen er meerdere publicaties verschijnen op basis van dit onderzoek.

In het kader van het lectoraat zal Daniela haar interesse in (gedeeltelijk) geautomatiseerde onderzoeksmethoden vanaf september 2018 uitbreiden naar de (data)journalistieke context. Hiervoor was Daniela betrokken bij een onderzoeksproject naar “Allendaagse mediapraktijken op het Nederlanse Twitter” (2015-2018) dat deze zomer is afgerond. Dit project heeft meerdere publicaties opgeleverd en is gepresenteerd op verschillende conferenties.

Verder heeft Daniela gepubliceerd over sociale mediaplatform Facebook als medium voor publiek debat (2014) en Twitter als medium voor alternatief onderzoek naar televisiekijkgedrag (2015).

Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Logo Jlab

Over het lectoraat