Annemarieke van der Veer

Terug naar onderzoekers Annemarieke vd Veer
Functie: Onderzoeker
Lectoraat: Schulden en Incasso
Contact:

E-mail: annemarieke.vanderveer@hu.nl

Telefoon: 088 481 92 22

Volg op:

Rol in het lectoraat

Bij het lectoraat onderzoekt Annemarieke van der Veer de relatie tussen schulden, mentale belasting en gezondheid. Ze kijkt naar de wijze waarop de gezondheidsprofessional rekening kan houden met de schuldsituatie van cliënten en patiënten, en naar de wijze waarop de schulddienstverlener rekening kan houden met de mentale belasting die mensen met schulden vaak ervaren. Ze wil door middel van onderzoek een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van effectief en efficiënt beleid en effectieve interventies.

Interesses

Als sociaal psycholoog heeft Annemarieke interesse in het samenspel tussen mens en maatschappij. Een lage maatschappelijke positie kan flinke zorgen opleveren. Financiële problemen zijn veelvoorkomend en mensen met schulden ervaren vaak stress. Deze factoren kunnen eraan bijdragen dat iemand voor korte of langere tijd buitenspel raakt. Landelijke wet- en regelgeving, lokaal beleid, schuldhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning vormen een complex vangnet. Annemarieke wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van deze basis, door onderlinge verbindingen te leggen en door speelruimte te creëren. Hierdoor kunnen mensen ten volste blijven deelnemen aan de samenleving, ook wanneer zij financiële problemen hebben.

Loopbaan

Na het afronden van de studie Sociale Interculturele Psychologie aan de Universiteit Utrecht volgde Annemarieke de master Humanitarian Assistance aan de Rijksuniversiteit Groningen en de postacademische dagbladopleiding journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hierna werkte Annemarieke als beleidsonderzoeker.

Schulden en Incasso

Schulden en Incasso

Over het lectoraat