dr. Ad van Liempt

Terug naar onderzoekers portret Ad van Liempt
Functie: Lector
Lectoraat: Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek
Contact:

Telefoon: 088 - 481 36 23

Ad van Liempt (1949) is sinds 2006 Bijzonder Lector Onderzoeksjournalistiek op televisie binnen het Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek. Hij is hoofd- en eindredacteur van diverse actualiteiten- en achtergrondproducties op televisie geweest. Vanaf begin 2000 is Van Liempt eindredacteur van het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’, waarmee hij in 2001 de prestigieuze Nipkowschijf en in 2004 een Gouden Beeld won. Met de negendelige documentaireserie De oorlog in het najaar van 2009 sloot Ad van Liempt zijn carrière bij de omroep af.

Vanaf maart 2009 is hij lid van de raad van toezicht bij het in Arnhem te vestigen Nationaal Historisch Museum. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Stichting De Volkskrant, lid van de raad van commissarissen van FC Utrecht, lid van de Raad van Advies van het NIOD en redacteur van Achilles, het tijdschrift voor sportgeschiedenis.

Naast zijn werk voor televisie schreef Van Liempt een aantal boeken, waaronder Het Journaal (2005), de eerste biografie over het vijftigarige televisienieuws van de publieke omroep. Op 22 juni 2007 verscheen zijn Openbare les ‘Probeer het eens met de waarheid’. Zijn laatst verschenen boeken zijn: Sportlegendes (2012), De jacht op het verzet (2013) en De drogist (2013).

Onderzoeksjournalistiek op televisie

Binnen het lectoraat is het onderzoeksgebied van Van Liempt 'Onderzoeksjournalistiek op televisie'. De onderzoeksjournalistiek heeft de afgelopen jaren sterk onder druk gestaan vanwege krimpende budgetten, grote concurrentie en een verschuiving naar een ander type televisiecultuur, zoals emotietelevisie. Televisie is nu nog het meest invloedrijke nieuws- en opiniemedium, maar blijft dit ook zo? Wat is, vanuit een historisch vergelijkend perspectief, de rol van tv als massamedium en de rol van de onderzoeksjournalistiek op tv in een continu veranderend medialandschap?

Als bijzonder lector speelt hij een hoofdrol bij het vertalen van de vraag uit de beroepspraktijk naar nieuwe onderzoeksvoorstellen.