Minister in gesprek rond manifest Kwaliteit van Zorg

25-01-2018

In het manifest Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst roepen verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de verpleegkunde. Ook onderzoekers van de HU ondertekenden het manifest. Naar aanleiding van een vraag van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) heeft de minister van VWS nu toegezegd met betrokken partijen rond het manifest in overleg te gaan.

Verpleegkunde

Het manifest is ondertekend door ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders. Onder hen ook Nienke Bleijenberg, verpleegkundige en lector proactieve ouderenzorg van de HU en Roelof Ettema, hoofddocent Instituut Verpleegkundige Studies. Gezamenlijk roepen de ondertekenaars de ministeries VWS en OCW op om een duurzaam kennisprogramma en een kennisinfrastructuur in te stellen voor de verpleging & verzorging én om te zorgen voor betrokkenheid uit het veld. Zo willen zij het werk van de meer dan 300.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden een betere wetenschappelijke basis en een adequate kennisinfrastructuur geven.

“Slimmer werken is noodzakelijk. Want de druk op de zorgpraktijk neemt steeds verder toe”, licht Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans toe. “Door een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken en schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden.”

Het manifest Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst