Inge op missie in Manchester

26-10-2017

In oktober 2017 ging Inge Klatte op Short Term Scientific Mission (STSM) naar Manchester, UK. Inges missie was om samen met collega-onderzoekers uit Ierland en Engeland een onderzoeksprotocol op te stellen voor een onderzoek naar de visie en ervaringen van ouders van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

stsmHet idee voor dit onderzoek ontstond tijdens de COST Action training school in Aalborg (Denemarken) in januari 2017. De trainingschool stond in het teken van mixed methods onderzoek in de gezondheidszorg. Een groot deel van de aanwezige onderzoekers was geïnteresseerd in het uitvoeren van kwalitatief onderzoek naar de visie en ervaringen van ouders van kinderen met TOS. Dr. Rena Lyons van de National University of Ireland (Galway) ontpopte zich als kartrekker van dit project en organiseerde een meeting voor het opstellen van een onderzoeksprotocol met dr. Julie Marshall van Manchester Metropolitan University (MMU), een expert op het gebied van het interviewen van ouders. Via een STSM kreeg Inge de mogelijkheid om deel te nemen aan deze meeting. De STSM is een onderdeel van het Europese netwerkproject IS1406, gesubsidieerd door de Europese Unie, waarin onderzoekers worden gestimuleerd om binnen Europa een netwerk te vormen.

Toelichten in lekentaal

De meeting duurde vijf dagen en op dag 2 sloten dr. Karin Davies (Manchester University), dr. Sam Harding (Bristol Speech and Language Therapy Research Unit) en dr. Cristina McKean (Newcastle University) aan. Belangrijke thema’s in deze meeting waren ethische vraagstukken, subsidies en betrokkenheid van publiek en patiënten bij onderzoek. Collega’s van Julie Marshall presenteerden hun ervaringen met het betrekken van een patiënt met Augmented Alternative Communication (AAC) en een ouder van een patiënt met AAC in hun onderzoeksteam. Zij gaven aan dat deze manier van patiëntbetrokkenheid echt meerwaarde had, maar ook uitdagend was. Zo moesten zij hun keuzes continu toelichten in ‘lekentaal’, waardoor zij zich nog bewuster werden van de keuzes die zij (misschien onbewust) maakten.

Old Trafford

In Manchester was er ook tijd voor wat ontspanning en gezelligheid. Op woensdagavond is de onderzoeksgroep naar theater in de Royal Exchange geweest. Rena en Inge sloten de week af met een bezoek aan de ‘must-see’ volgens Rena: Old Trafford Stadion (het voetbalstadion van Manchester United). Geïnspireerd en ‘overwhelmed’ en haar hoofd vol met Engelse termen kwam Inge terug van haar STSM. Hopelijk was deze week een start van een mooie internationale samenwerking en volgen er mooie onderzoeksprojecten!