HU stimuleert onderzoek in het hbo met uniek festival

11-05-2017

Het festival de Onderzoekswerkplaats, dat donderdag 11 mei werd gehouden bij de Snorfabriek (een oude werkplaats van de NS) in Utrecht, is een uniek evenement. Dat zegt Daan Andriessen, lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van Hogeschool Utrecht, wiens lectoraat deze werkplaats organiseert. “Traditioneel wordt onderzoek gedeeld op congressen. Op ons festival doet iedereen aan onderzoek. Alle deelnemers nemen hun eigen vragen en fascinaties mee en werken daar gedurende de dag aan. Iedereen is onderzoeker, producent van kennis en consument tegelijk”, aldus Andriessen.

Festival-de-Onderzoekswerkplaats

Alle deelnemers gaan op het festival aan het werk met hun eigen vraagstuk, zegt Andriessen. "Ze ondernemen daarvoor een reis met veertien andere deelnemers langs vier plekken in de hal. Dat zijn de vier werkplaatsen. Na afloop van iedere werkplaats reflecteren ze op wat ze hebben beleefd en denken ze na over wat dit hen oplevert voor hun vraagstuk. Veel deelnemers verzamelen en analyseren data in de werkplaatsen, maar er doen ook twaalf kunstenaars van de HKU mee die muzisch werken."

Praktijkgericht onderzoek verbeteren

Andriessen: "Het doel van praktijkgericht onderzoek is om de praktijk te verbeteren en te bevorderen dat professionals in de praktijk goed werk kunnen doen. Het onderzoek is pas zinvol als het doorwerkt naar de praktijk. Om dat te bereiken, moet je als onderzoeker uit je ivoren toren stappen en de praktijk opzoeken. Je moet ook de praktijk opschudden en bestaande patronen proberen te doorbreken." 

Feestje

Het festival is in de eerste plaats ons feestje, zegt Andriessen. "We vieren het vierjarig bestaan van de Kenniskring Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van de HU en alles wat we de afgelopen vier jaar hebben bereikt. Tegelijk is het bedoeld om te laten zien waaraan we de komende vier jaar gaan werken en hoe we dat gaan doen." Het festival is bedoeld voor iedereen in het hbo die belangstelling heeft voor het verbeteren van onderwijs in onderzoek en het praktijkgericht onderzoek: onderzoekers, lectoren, docenten, beleidsmedewerkers en bestuurders.

De belangrijkste opbrengsten van dit event zijn volgens Andriessen de inzichten en leerervaringen die de deelnemers zelf opdoen. “Ik ben ervan overtuigd dat deze doorwerken naar het onderwijs en onderzoek van de achttien verschillende hogescholen waar de deelnemers voor werken. Daarnaast hopen we dat er een netwerk ontstaat waarmee we de komende vier jaar intensief kunnen samenwerken."

Meer informatie

Meer informatie over dit festival is te vinden op www.onderzoekswerkplaats.hu.nl. Bekijk ook de video van het festival: https://youtu.be/RwwK6kp5EV0.