Nieuwe cursus afstudeerbegeleiding voor docenten

15-10-2015

Een cursus afstudeerbegeleiding voor docenten in het hbo. Dat hebben het Lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van Hogeschool Utrecht (HU) en Onderwijsadvies & Training van de Universiteit Utrecht (UU) samen ontwikkeld. De training behandelt het begeleiden van het onderzoeksproces bij studenten en de beoordeling daarvan tijdens het afstudeerproces.

Docenten in de klas

In 2009 is door de HBO Raad vastgelegd dat elke hbo-student binnen zijn of haar opleiding onderzoekend vermogen moet ontwikkelen. Dit betekent concreet dat studenten een onderzoekende houding moeten ontwikkelen, kennis uit onderzoek van anderen leren toepassen en zelf onderzoek leren uitvoeren in hun beroepspraktijk. Belangrijk is dat het onderzoek van hbo-studenten moet aansluiten bij het beroepsproduct dat in het onderwijs centraal staat. Maar hoe ziet dat beroepsgerichte onderzoeksproces er precies uit? Wat wordt in dat proces van de docent verwacht? En hoe kan de docent de ontwikkeling van onderzoekend vermogen begeleiden en beoordelen?

Studenten onzeker

Uit recent onderzoek van het Lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek bleek dat studenten behoorlijk onzeker kunnen zijn bij hun afstudeeronderzoek. Mede om die reden komt de cursus afstudeerbegeleiding voor docenten goed van pas. Deelnemende docenten ontwikkelen tijdens de training bij wijze van oefening zelf een onderzoeksplan, reflecteren op uitgevoerde begeleidingsgesprekken met eigen studenten en op uitgevoerde beoordelingen. De deelnemers krijgen intensieve feedback op deze activiteiten van zowel de cursusleider als de medecursisten.

Effecten van de training

De cursus, bedoeld voor alle hbo-instellingen in Nederland, wordt op maat gemaakt en uitgevoerd door ervaren trainers van de Universiteit Utrecht. Het HU-lectoraat verricht vervolgens onderzoek naar de effecten van de training. Voor medewerkers van de HU zelf start een vergelijkbare cursus binnen het Expertisecentrum Docent HBO, uitgevoerd door het HU-lectoraat.

Meer informatie over de training is te vinden op uu.nl. Voor vragen over de didactiek van onderzoek in het hbo kunt u contact opnemen met lisette.munneke@hu.nl.

Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek