600.000 euro voor onderzoek naar gestapeld financieren in het mkb

06-03-2017

Vijftien bedrijven, twee beroepsorganisaties en twee hogescholen, waaronder Hogeschool Utrecht, gaan samen onderzoek doen naar de mogelijkheden voor gestapeld financieren in het mkb (midden- en kleinbedrijf). Hoe kunnen mkb-adviseurs hun mkb-klanten hierover beter adviseren?

euro's

De initiatiefnemers CrowdfundingHub, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht gaan de komende twee jaar met financieel adviseurs en aanbieders van (alternatieve) financiering dit onderzoek ter waarde van 600.000 euro uitvoeren. Vijftig procent van het bedrag wordt bijgedragen door NWO via het SIA RAAK programma. De andere helft wordt door de marktpartijen opgebracht. Het project wordt geleid door de lectoren dr. Frank Jan de Graaf (+FinanceLab van de HvA) en dr. Lex van Teeffelen (lector Financieel-Economische Advisering HU).

Gestapeld financieren

Geld lenen is voor het mkb moeilijker geworden, omdat banken vaker financieringsaanvragen afwijzen. Daardoor ontstaan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, online werkkapitaal, factoring en leasing. Dit leidt tot combinaties van financieringsvormen, ook wel ‘gestapeld financieren’ genoemd. Het mkb en hun adviseurs hebben veel ervaring met bankleningen, maar niet met deze combinatie van nieuwe financieringsvormen.
Het kost nu veel tijd en geld om verschillende types financieringen tegelijkertijd aan te vragen. Ook ontbreekt het adviseurs aan inzicht in het woud van (alternatieve) financieringen, waarbij er regelmatig nieuwe aanbieders bijkomen en de eisen periodiek gewijzigd worden. Ten slotte is het onduidelijk of een adviseur een onafhankelijk advies uitbrengt. Ondernemers kunnen niet goed beoordelen of de adviseur daadwerkelijk aan hun kant staat of dat hij geleid wordt door eigen financiële afwegingen.

Stappenplan voor de financieel adviseur

Het hoofddoel van het onderzoek is de oplevering van een stappenplan, waarmee de financieel adviseur makkelijker de juiste combinaties van financiering kan gebruiken om aan de financieringsvraag van mkb’ers te voldoen. Hoe kan de financieel adviseur de vele verschillende financieringsvormen, met behulp van een overzichtelijk stappenplan, combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen? Zo luidt de vraag die centraal staat in het onderzoeksproject waar SIA Raak MKB de subsidie aan heeft toegekend.

Consortium deelnemers

De Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en CrowdfundingHub werken als initiatiefnemers samen met accountants- en financieringsspecialisten (MKB Kredietcoach, Probaat Accountants, RS Finance, Middenduin, BDO, Values of Culture and Creativity, Extendum, Fundwijzer, brancheorganisatie NOAB) en verschillende financiers (Qredits, de Volksbank, Collin Crowdfunding, Funding Circle, Voldaan, Spotcap, NLinvesteert) aan het tweejarige onderzoeksproject. Ook zijn de NBA en de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen bij het project betrokken.

Bron: Ronald Kleverlaan/LinkedIn