Nadja Jungmann op televisie over schulden en incasso

De incasso-industrie (17-01-2013)

Incassobedrijven en deurwaarders draaien overuren. Zo’n 700.000 huishoudens hebben op dit moment problematische schulden. Naar verwachting worden het er dit jaar nog meer. En die vorderingen moeten wel geïncasseerd worden. De overheid en het bedrijfsleven hebben voor miljarden uitstaan aan belastingen en rekeningen die nog betaald moeten worden. In Zembla reageert lector Nadja Jungmann.

Bekijk de uitzending van Zembla.

Te laat betalen kleine rekening kan pijnlijk uitvallen (12-01-2013)

Om een einde te maken aan de absurd hoge incassotarieven is op 1 juli 2012 een nieuwe wet in werking getreden. Daarin staat welke kosten schuldeisers mogen rekenen als je je factuur niet op tijd betaalt. Die incassokosten zijn voor kleine rekeningen echter vrij hoog. In de studio reageert Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht.

Bekijk de uitzending van Kassa.

Energiebedrijven waren risicoklant met waarborgsom (22/12/2012)

Kortingen, cadeaus en andere lokkertjes. Energiebedrijven proberen volop klanten te werven met aantrekkelijke aanbiedingen. Niet iedereen wordt met open armen ontvangen. Wie schulden heeft of, in de ogen van energiebedrijven 'een betalingsrisico' vormt, moet vaak een borg betalen. Die kan oplopen tot duizend euro. "Ik vind de hoogte van de bedragen absurd. Ik zou een bedrag ter hoogte van één of twee maandtermijnen veel redelijker vinden. Los daarvan is het natuurlijk zo dat bedrijven dit risico ook moeten incalculeren. Als ik boodschappen doe in de supermarkt is de winkeldiefstal ook in de prijzen verrekend", zegt lector Nadja Jungmann in de studio.

Bekijk de uitzending van Kassa.

Nieuwe armoede in de middenklasse (29-11-2012)

De crisis raakt nu ook de middeninkomens. De gewone man met een tegenslag heeft al gauw moeite om de hypotheek te betalen. In de uitzending zien we verschillende verhalen. Aan tafel reageert schuldendeskundige Nadja Jungmann.

Bekijk de uitzending van Omroep Max.

Beslagvrije voet wordt vaak te laag vastgesteld (24-11-2012)

Ongeveer 400.000 keer per jaar leggen deurwaarders beslag op het salaris of de uitkering van een schuldenaar. Als een deurwaarder beslag legt, moet er wel altijd een bedrag over blijven om van te kunnen leven voor je huur, eten en drinken en energie. Dat heet de zogenaamde beslagvrije voet. Nadja Jungmann is lector rechten, schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. Zij vertelt in Kassa dat het om twee redenen mis gaat.

Bekijk de uitzending van Kassa.

Selectie schuldsanering is strenger (10-11-2012)

Nadja Jungmann, lector schuld en incasso aan de Hogeschool Utrecht, vertelt over de schuldenproblematiek in Nederland.

Bekijk het interview.

Op pad met de deurwaarder (IKON, De Andere Wereld, 22-04-2012)

Lector Nadja Jungmann werd op 22 april geïnterviewd door de IKON naar aanleiding van het onderzoek Paritas Passé.

Lector Nadja Jungmann over onderzoek schuldhulp Ombudsman (NOS, 18-04-2012)

Nadja Jungmann lector Rechten werd op 18 april jl. geïnterviewd door de NOS naar aanleiding van het onderzoek dat de Nationale Ombudsman start naar schuldhulpverlening.

Bekijk het videofragment.

Lector Nadja Jungmann over onderzoek Paritas Passé (NOS, 10-04-2012)

Op 10 april was Nadja te horen op NOS radio 1 naar aanleiding van het onderzoek ‘Schuldenaren beter beschermen’.

Lees het artikel.

Steeds meer jongeren hebben grote schulden (NCRV, Altijd Wat, 4-10-11)

Jongeren hebben steeds meer schulden uitstaan. Leren ze onvoldoende met geld omgaan? Wordt lenen ze te makkelijk gemaakt? Altijd Wat interviewde op 4 oktober lector Nadja Jungmann.

Bekijk het interview.

Handel in facturen neemt vlucht (Tros/ Avro, EenVandaag, 19-2-2011)

Veel bedrijven hebben te maken met wanbetalers die hun openstaande factuur niet betalen. Het verkopen van deze vorderingen is nu in navolging van de Verenigde Staten en Engeland ook in Nederland big business geworden.

Bekijk het interview.

Mensen diep in het rood (Uitgesproken VARA, VARA, 11-10-2010)

Bekijk het interview met onder meer Nadja Jungmann.

Schuldhulpverlening schiet tekort (EenVandaag, Tros/ Avro, 8-10-2010)

De schuldhulpverlening is de laatste strohalm voor mensen met grote schulden. Zit men eenmaal in dit traject dan kan er gebouwd worden aan een financieel gezonde toekomst. Althans, dat is de bedoeling.

Bekijk het interview met onder meer Nadja Jungmann.

Lenen, lenen, lenen. (Zembla, VARA, 17-2-2008)

Lenen en kopen op afbetaling is makkelijk. Naar schatting kampen 150.000 Nederlanders met schulden die ze niet meer kunnen afbetalen.