Onderzoekswerkplaats

Op 11 mei 2017 vond Festival De Onderzoekswerkplaats voor de eerste keer plaats. Geen traditioneel congres, maar een werkplaats. Tijdens Festival De Onderzoekswerkplaats hebben het lectoraat Professionele Identiteit & Organisatieontwikkeling van Hogeschool Aeres, het lectoraat Kunst en Professionalisering van de HKU en het lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek samen met alle deelnemers, praktijkgericht onderzoek een stapje verder gebracht.

Onderzoekers, kunstenaars en mensen uit de praktijk hebben deelgenomen als deelnemer of werkplaatsleider. Allemaal namen ze hun eigen vraag mee naar het festival om daar gedurende een dag in een team van 12 deelnemers aan te werken. Onder begeleiding van een gids hebben ze een tocht langs vier werkplaatsen gemaakt. Een onderzoekswerkplaats is een plek waarbij met behulp van diverse werkvormen een (volgende) slag gemaakt wordt in een onderzoek.

Bekijk onderstaande video voor een korte sfeerimpressie.

Drie lectoraten, drie perspectieven

Gedurende het festival is er vanuit drie perspectieven gekeken: Onderzoek, Praktijk en Kunst. Het festival sloot dan ook af met een lezing door lector Daan Andriessen (HU), met bijdragen van de lectoren Manon Ruijters (Aeres) en Bart van Rosmalen (HKU) waarin de drie perspectieven terugkwamen. De lezing is hieronder terug te kijken.

Onderzoekswerkplaats op maat

Een onderzoekswerkplaats heeft geen festival nodig. In een onderzoekswerkplaats wordt met behulp van werkvormen een (volgende) slag gemaakt in een onderzoek. Het lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek (MPO) verzorgt ook onderzoekswerkplaatsen op maat voor grote en kleine onderzoeken.

Meer weten? Neem contact met ons op: daan.andriessen@hu.nl.