Zero Emission Tree

Sinds 6 juli 2013 staat de eerste oplaadboom van Nederland bij de ingang van de Botanische Tuinen in het Utrecht Science Park te Utrecht. De boom werd geplant door Hogeschool Utrecht (HU) en Universiteit Utrecht (UU) in het kader van Festival deBeschaving. De Zero Emission Tree is een duurzame oplaadpaal voor elektrisch fietsen in de vorm van een boom.

Zero Emission Tree

De Zero Emission Tree werd ontwikkeld door het Lectoraat Microsysteemtechnologie van Hogeschool Utrecht i.s.m. Enexis-Unplugged. De boom is mede vormgegeven door ontwerp-bureau Moorgen.

De duurzame oplaadpaal voor elektrische fietsen heeft de vorm van een boom. De boom wekt zelf energie op door middel van een bladerdek van zonnecellen. Gebruikers van elektrische fietsen kunnen de energie bij het laadpunt aan de boom aftappen. Overtollige energie wordt gebruikt voor de Botanische Tuinen. De boom heeft zoveel mogelijk natuurlijk aandoende materialen en organische vormen. Daardoor past hij in een groene omgeving en heeft ook de associatie met duurzaamheid.

De Zero Emission Tree is met name bedoeld voor plekken als trottoirs, parkeerterreinen en andere functionele ruimtes, die voor het plaatsen van zonnepanelen aanvankelijk minder geschikt zijn. Door verhoogde plaatsing van de panelen blijft de functionaliteit van deze plaatsen behouden en kan er toch energie opgewekt worden. 

De eerste oplaadboom is door HU en UU gezamenlijk gefinancierd en geschonken aan de Botanische Tuinen. HU en UU willen met het planten van de oplaadboom hun samenwerking onderstrepen als partners in Utrecht Science Park (USP) en in Sustainable Innovation in the Utrecht Region (SURE). Met de oplaadboom brengt de HU de doelstelling ‘Duurzaam Doen in bedrijfsvoering, onderwijs en onderzoek’ concreet in praktijk. 

Het eerste prototype, bedoeld voor het meten en verbeteren van het concept, werd op 21 juni officieel in gebruik genomen op de Kennisconferentie Duurzaam Doen van Hogeschool Utrecht. 

RC besteedde op zaterdag 16 november 2013 aandacht aan de Zero Emission Tree en Fokke en Sukke lieten zich er ook door inspireren.