Lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen

Ondernemers ondervinden dat ze in een dynamische, sterk veranderende omgeving opereren. Technologische vernieuwingen dienen zich in hoog tempo aan, denk aan cloudcomputing, iPad-apps, etc. Deze trend tot verregaande digitalisering leidt tot 'substitute' services en producten die traditionele diensten vervangen. Voor veel organisaties betekent dit dat de concurrentieverhoudingen in snel tempo wijzigen.

Procesinnovatie

Deze ontwikkelingen kunnen bedreigend lijken, maar bieden ondernemers juist ook kansen voor innovatie. Businessmodelinnovatie is daarbij de nieuwe concurrentiestrategie. Het Lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen kan bedrijven hierbij van dienst zijn.

Wat doet het Lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen?

Wij richten ons op ICT als driver van innovatie in het organiseren van het bedrijfsmodel en de klant- en interne processen voor ondernemers. Het lectoraat doet onderzoek naar en geeft advies over de verbinding tussen:

  • ICT-gedreven businessinnovatie
  • procesoptimalisatie
  • informatieplanning

De relatie tussen deze drie gebieden is essentieel. Een eenmaal gekozen businessmodel moet vertaald worden naar de inrichting van processen. En die processen moeten op hun beurt weer optimaal ondersteund worden door informatiesystemen. Wat wordt de ideale IT-ondersteuning, en hoe kan die zodanig flexibel worden ingericht dat de ondersteuning toekomstvast is?

mkb

Het lectoraat wil ondernemers (met name het midden- en kleinbedrijf) op bovengenoemde terreinen van dienst zijn met onder meer:

  • Workshops businessmodelinnovatie.
  • Serviceproducten voor groepen zakelijke dienstverleners, zoals implementatie-methoden, technieken, software of tools.
  • Onderzoeksprojecten waarin beroepenveld, onderwijs en lectoraat participeren.
  • Studenten kunnen ondernemers van dienst zijn via stages en afstudeeropdrachten.