De Master Spreekt: over ethiek in de digitale wereld (dit evenement is geweest)

18-01-2019

Tijdens deze 'De Master Spreekt...' op 18 januari gaan Marlies van Steenbergen en Petra van Driel in op het belang van ethiek voor professionals in deze tijden van digitalisering.

master spreektBij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes in organisaties speelt ethiek elke dag bewust en onbewust, zichtbaar en onzichtbaar een rol. Ethiek kun je omschrijven als het afwegen van goed en fout in de omgang met mensen. De vraag die centraal staat is: hoe gaan we om met ethische dilemma’s in een continu veranderende omgeving, waar de nadruk vaak ligt op presteren en targets halen? Deze vraag is des te prangender omdat digitalisering de impact van ons handelen op anderen enorm vergroot heeft.

Technologie is niet neutraal

Technologie is niet neutraal. Bij het bedenken, ontwerpen en implementeren van digitale oplossingen worden altijd waarden van direct en indirect betrokkenen geraakt. Vaak is er een afweging nodig. Tussen privacy en gemak, tussen profijt en inclusie, tussen transparantie en snelheid... Hoe ga je verantwoord om met dergelijke afwegingen?

Vormgeven van verantwoordelijkheden

Tijdens dit miniseminar gaan Marlies van Steenbergen en Petra van Driel samen in op de ontwikkelingen op het gebied van ethiek in de digitale wereld. Hierbij wordt aandacht besteed aan het vormgeven van de verantwoordelijkheid voor zowel architectuur als beleid. Enerzijds komt de fundamentele achtergrond van de ontwikkeling van beleid aan bod en anderzijds concrete handvatten om ethiek te vertalen naar de toepassing van technologie. Daarnaast is er ruimte voor discussie en interactie met de aanwezigen tijdens de sessie en natuurlijk bij de borrel. Verwacht een inspiratiesessie waarin je nieuwe kennis en ideeën opdoet!

Datum: vrijdag 18 januari 2019
Ontvangst: 14.30 uur met koffie en thee
Start event: “De Master Spreekt” om 15.00 uur
Borrel: Vanaf 17.00 uur
Locatie: Hogeschool Utrecht, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht
Entree: Kosteloos
Meld je hier aan

Meer informatie over de sprekers vind je op deze uitnodigingspagina.

Deze 'De Master Spreekt' wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Sogeti en Hogeschool Utrecht, Master of Informatics