Excursies

Voor alle bezoeken zullen we gebruik maken van openbaar vervoer. Deelnemers zullen hun OV-chipkaart moeten gebruiken of in de bus betalen met hun bankpas.

Het Lichtruim

Werk en dagbesteding voor mensen met een beperking in een cultureel en educatief centrum.
Het Lichtruim is hét cultuurhuis in Bilthoven, waar diverse organisaties en mensen werken. In het Lichtruim zitten onder andere kinderopvang de Bilt met buitenschoolse opvang, IDEA (bibliotheek), het  Kunstenhuis, centrum voor jeugd en podiumaccommodatie voor muziek- en dansuitvoeringen, basisschool Wereldwijs, en  Centrum voor jeugd en gezin. Cliënten van Reinaerde (medewerkers), verrichten allerlei klussen voor de organisaties in Het Lichtruim, tegen een redelijke vergoeding voor externe opdrachtgevers. Daarnaast zijn er contacten met en in de buurt van het lichtruim. Verbindingen leggen met de lokale samenleving is hierbij het uitgangspunt.

Adres: Planetenbaan 2, 3721 LH Bilthoven

De Cultuurcampus

In de Cultuurcampus komen onderwijs, sociale voorzieningen, kunst, cultuur en kennis bij elkaar. Een plek voor bewoners van Vleuterweide, Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Een plek om te ontmoeten, te leren, te inspireren, te ervaren en te beleven.
MOOI…van Abrona is een dagbestedingscentrum gevestigd binnen de Cultuurcampus. Hier kun je in acht ateliers diverse arbeidsmatige, belevingsgerichte en creatieve activiteiten doen.

Adres: Burchtpoort 2, 3452 LN Utrecht

Landhuis in de Stad & De Biltse Grift

Landhuis in de Stad is een plek waar je de hele dag terecht kunt voor een kop koffie, een ontbijtje, een goede lunch, een krant of een spelletje. Onze kaart wisselt regelmatig en is toegankelijk maar creatief en kleurrijk.
In het restaurant van Landhuis in de Stad, werkt Abrona samen met twee gepassioneerde horeca ondernemers. Zij bieden werk- en leerplekken voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ieder mens heeft talenten en deze willen we graag benutten bij Landhuis in de Stad.

De Biltse Grift is een leerhuis in Utrecht voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Je komt hier wonen met de wens om te leren: leren wassen, met geld omgaan, je kamer schoonmaken en koken. Zo kun je later zo zelfstandig mogelijk wonen.
De jongeren werken in vier huishoudelijke ploegen: keuken, schoonmaak, tuin en afval  en regelen samen alle taken.
Op de Biltse Grift wonen ook twee studentes van de Hogeschool en Universiteit Utrecht. Deze studentes betalen geen huur, maar investeren ongeveer 20 uur per maand in hun medebewoners. Zij krijgen daarvoor een leuke kamer met gedeelde voorzieningen in een fijn en gezellig huis.

Adres: Park Oog in Al 1, 3533 HE Utrecht
Adres: Steve Bikstraat 334-336-338, 3573 BH Utrecht

Sterrenberg

Wonen met oog voor een ander. Op Sterrenberg woont u in het groen met uw buren en samen met de bewoners van Abrona. Mensen met een verstandelijke beperking die geholpen worden op het gebied van wonen, werken en leven.
Omgekeerde integratie is het uitgangspunt in de realisatie van Sterrenberg: niet de bewoners met een verstandelijke beperking, maar juist de mensen zonder beperking moeten integreren. Met als resultaat een wijk die voorziet in toevallige ontmoetingen en ongedwongen contacten tussen mensen met en zonder beperking.

Adres: Sterrenberglaan 6, 3712 XA Huis ter Heide

Excursiemix in Utrecht Binnenstad

Mix van korte excursies bij: Ateliers De Wijde Doelen, De Koekfabriek, Zizo.

  • Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen is een kunstatelier waar ongeveer 40 getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking werken. De kunstenaars maken keramiek, tekeningen, schilderijen en grafiek van grote kwaliteit. We verkopen de kunstwerken aan bedrijven en particulieren. Het werk is daarnaast regelmatig  te zien op exposities. Ateliers De Wijde Doelen kan zich goed vinden in de term ‘outsider art’, waarmee kunst van mensen met een beperking wordt aangeduid.

Adres: Biltstraat 333, 3572 AS Utrecht

  • De Koekfabriek werkt in de regel samen met een lokale zorgpartner, waarbij ieder doet waar deze goed in is. De ondernemer houdt zich bezig met de commerciële kant van de Koekfabriek. De zorgorganisatie levert de benodigde ondersteuning voor de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij ons in de bakkerij werken.

Adres: Schoutenstraat 7, 3512 GA Utrecht

  • ZiZo bestaat uit een winkel, atelier en eetcafé, gevestigd in hartje Utrecht aan de Oudegracht. ZiZo werkt commercieel en klantgericht. De cliënten zetten zich onder professionele begeleiding, elke dag voor 100% in om gasten en klanten van dienst te zijn. ZiZo is een plek waar cliënten zich kunnen ontplooien.

Adres: Oudegracht 281-283, 3511 PA Utrecht

Lokaal 010 en atelier de Nieuwe stempel

Amerpoort en MBO Amersfoort School voor Welzijn en School voor Gezondheidszorg hebben een inspirerend voorbeeld voor inclusief campusleven. Samen hebben zij drie dagbestedingslocaties gerealiseerd binnen deze MBO locatie. Zodoende kunnen cliënten en medewerkers van Amerpoort en mbo-studenten en docenten werken samen en leren van elkaar.
Lokaal 010 is een dagbestedingsgroep voor jong volwassenen met een ernstige verstandelijke meervoudige beperking (EVMB). Atelier De Nieuwe Stempel is een werkplek waar jongeren met een matig tot lichte beperking dagelijks producten drukken en verkopen. En cursisten met een beperking leren en ontwikkelen zich twee dagen per week bij LeOn. Elke dinsdag hebben zij samen met mbo-studenten les. Tijdens deze excursie ontmoet u cliënten, professionals van Lokaal 010 en Atelier de Nieuwe Stempel en studenten van MBO-Amersfoort.

Adres: Leusderweg 30-34 3817 KB Amersfoort Telefoonnummer: 06 - 3098.5816 (locatie)
Telefoonnummer: 035 647 5555 (receptie)

Vanwege de locatie en aanwezigheid van cliënten zullen we om 12.56 uur bus 202 moeten pakken van bushalte Botanische Tuinen. Lunch dien je dus in de bus te nuttigen.